Šogad Latvijas būvniecības nozari pāršalca vairāki skandāli

Septembra sākumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica kratīšanas 10 lielākajās Latvijas būvfirmās, jo dienestam bija aizdomas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļņemšanu un kukuļdošanu.

Savu izmeklēšanu veic arī Konkurences padome par iespējamu konkurences likuma pārkāpumu: aizliegtu karteļa vienošanos. Vienkāršiem vārdiem runājot, kartelis ir noteiktas jomas uzņēmumu iepriekšēja vienošanās par iepirkuma vai preču un pakalpojumu pārdošanas cenām. Arī tirgus un klientu sadale. Šāda vienošanās ar likumu ir aizliegta.

Savukārt septembra sākumā Iekšējās drošības birojs aizturēja Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Bruņojuma, apgādes un tehnisko resursu pārvaldes priekšnieka vietnieku, bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku, kā arī divus ceļu būves uzņēmuma pārstāvjus aizdomās par noziedzīgu nodarījumu veikšanu būvniecības procesos, kas veikti Valsts robežsardzes un uzņēmuma noslēgto iepirkuma līgumu ietvaros par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas robežu ierīkošanu