“Solīt sola, bet nedeva…” Šie vārdi no labi zināmās dziesmas “Pūt, vējiņi” lieliski apraksta situāciju, kas izveidojusies saistībā ar mediķu atalgojumu. Saeima, pretēji oktobrī pieņemtajam lēmumam, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķīrusi vien 60 miljonus eiro jeb pusi no solītajiem 120 miljoniem.

Šāds lēmums ne pa jokam sadusmojis mediķus, kas, protestējot pret tautas kalpu bezatbildīgo rīcību, rīkoja gan piketus pie Saeimas nama, gan uzsāka parakstu vākšanu par referenduma ierosināšanu 13.Saeimas atsaukšanai.

Sadzirdot vārdus “Saeimas atlaišana”, aktivizējās arī vairākas organizācijas, kas vieno radikāli noskaņotus cilvēkus ar nepiepildītām politiskām ambīcijām. Ar iniciatīvu sākt parakstu vākšanu Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) vērsās biedrība “Varu Latvijas tautai” un “Centra partija”; CVK 14.novembrī parakstu vākšanu saskaņoja, un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības iniciatīvu vākt parakstus 13.Saeimas atsaukšanas rosināšanai pievienoja jau reģistrētajai iniciatīvai. 

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 14. pantu, lai īstenotu tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu, tā jāierosina vismaz vienai desmitajai daļai (154 865) vēlētāju. Līdz 16. decembrim portālā latvija.lv iesniegti ap 43 000 parakstu.