Aizvadītais gads iedragāja Latvijas finanšu sistēmas reputāciju. Februārī aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu no Trasta komercbankas bijušajiem akcionāriem tika aizturēts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kurš šajā amatā atradās kopš 2001. gada.

Vienā gadījumā Rimšēvičs par palīdzēšanu kā atlīdzību esot saņēmis apmaksātu braucienu uz Kamčatku, vēlāk - arī 250 tūkstošus eiro skaidrā naudā. Viņa uzdevums esot bijis palīdzēt problēmās nonākušajai bankai sakārtot attiecības ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

Lietā tika apsūdzēts arī “lietu kārtotājs” uzņēmējs Māris Martinsons. Rimšēvičs apgalvoja, ka nav vainīgs un tāpēc pats neatkāpsies no Latvijas Bankas prezidenta amata. Viņam inkriminētos noziegumus Rimšēvičs uzskatīja par atsevišķu baņķieru interesēs veiktu nomelnošanu.

Prokuratūra cerēja lietu tiesai nodot vēl šogad, tomēr iestāde paziņoja, ka tas nenotiks, jo apstākļi mainījušies - viens no apsūdzētajiem sācis liecināt.

KNAB šo lietu sāka pēc divu likvidējamās "Trasta komercbankas" (TKB) akcionāru iesnieguma. Abi akcionāri lietā figurējot kā kukuļdevēji, taču esot atbrīvoti no kriminālatbildības, jo viņi labprātīgi vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs ar informāciju par šo notikumu.

Video: Rimšēvičs dodas mājup

Foto: Rimšēviča diena: no Valsts policijas līdz KNAB