Tramps un Putins 16. jūlijā tiksies Helsinkos (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas autokrāta Vladimira Putina samits notiks 16. jūlijā Helsinkos, ziņo aģentūra AP.

Saskaņotais paziņojums par samita datumu un vietu nācis klajā dienu pēc tam, kad Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons Maskavā tikās ar Kremļa pārstāvjiem, lai izstrādātu tikšanās dienaskārtību.

Tramps trešdien sacīja, ka «labas attiecības ar Krieviju, Ķīnu un visiem pārējiem ir ļoti laba lieta».

Viņš izteicās, ka samitā ar Putinu apspriedīs tādus jautājumus kā Sīrija, Ukraina un «daudzus citus tematus».

Gaidāms, ka pirms samita notiks tikšanās ASV un Krievijas diplomātu starpā.

Putins un Tramps pagājušogad īsi tikās starptautisku samitu laikā, taču oficiālu tikšanos starp ASV un Krievijas līderiem aizkavēja ASV izmeklētās apsūdzības par Trampa priekšvēlēšanu kampaņas sadarbību ar Krieviju.

Gan Vašingtona, gan Maskava tomēr neliek lielas cerības uz gaidāmo samitu.

ASV un Krievijas attiecības pamatīgi cieta pēc Krimas okupācijas 2014.gadā, un tagad tās vēl vairāk pasliktinājušas Vašingtonas līdz šim bargākās pret Krieviju vērstās sankcijas. Aprīlī ASV izziņoja jaunas sankcijas pret Krieviju par tās «ļaundabīgajām aktivitātēm pasaulē», kas ietver Ukrainu, dalību Sīrijas konfliktā un mēģinājumus «gāzt Rietumu demokrātijas».

Tramps turpina noliegt, ka Krievija iejaukusies ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā. «Krievija turpina teikt, ka tai nav nekāda sakara ar iejaukšanos mūsu vēlēšanās!» tvīto Tramps.

Trampa uzskati ir pretrunā ar ASV izlūkdienestu informāciju un gandrīz visiem demokrātiem un republikāņiem ASV Kongresā, kuri norāda uz skaidriem pierādījumiem, ka Krievija centās iejaukties 2016.gada vēlēšanās.

ASV amatpersonas šaubās, ka Tramps varēs panākt lielu izrāvienu attiecībās ar Krieviju, bet daži lolo cerību, ka tikšanās aci pret aci varētu mazināt saspīlējumu abu valstu attiecībās.

«Tramps konsekventi ir atturīgs un ļoti, ļoti nelabprāt kritizē Putinu,» norāda ASV Nacionālās drošības padomes bijušais Krievijas nodaļas direktors Endrū Veiss. «Domāju, ka mērķis ir radīt lielu troksni, nevis censties panākt diskrētu ASV-Krievijas dienaskārtības jautājumu virzīšanos uz priekšu.»

Arī Kremlī valda līdzīgs noskaņojums. «Nedomāju, ka varam panākt vienošanos, kas būtu liels izrāviens, - tā vairāk ir izrādīšanās,» uzskata «Financial Times» intervēta augsta ranga Krievijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu