«Baltic Agro» atļauts iegādāties suņu barības «Dogo» ražotāju «Tukuma straume»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News Agency

Konkurences padome (KP) atļāvusi lauksaimniecības pakalpojumu uzņēmumam SIA «Baltic Agro» iegūt izšķirošu ietekmi pār lauksaimniecības pakalpojumu un dzīvnieku barības, tostarp suņu barības «Dogo» ražotāju AS «Tukuma straume», liecina KP publiskotā informācija.

Atļauja dota, jo abu uzņēmumu apvienošanās būtiski nemazināsies konkurenci ietekmētajos tirgos.

KP secinājusi, ka abu uzņēmumu darbība pārklājas cūku un mājputnu pilnvērtīgās barības un liellopu papildbarības tirgus segmentā, kā arī barības sastāvdaļu tirdzniecībā. Tā kā darbība nepārklājas suņu un kaķu barības tirgū un darījuma rezultātā vienu tirgus dalībnieku nomainīs otrs, KP apvienošanās izvērtēšanas laikā konkurences izmaiņas šajā tirgū neanalizēja.

KP atzīmē, ka liellopu papildbarības un mājputnu pilnvērtīgās barības segmentā koncentrācija ir nebūtiska, jo šajos segmentos darbojas arī citi uzņēmumi ar līdzvērtīgām vai lielākām tirgus daļām. Taču augstāka tirgus koncentrācija pastāv cūku pilnvērtīgas barības tirgus segmentā. Lielākā daļa cūkām nepieciešamās barības tiek saražots uz vietas cūku audzēšanas saimniecībās, tāpēc KP secinājusi, ka šis barības tirgus ir maznozīmīgs.

«Uzņēmumu tirgus daļas var strauji mainīties, lopkopjiem izvēloties alternatīvus barības piegādātājus vai sākot ražot barību savā saimniecībā pašiem. Kopumā barības tirgū pastāv samērā spēcīga konkurence, tostarp arī cenu konkurence, līdz ar to pēc uzņēmumu apvienošanās nav sagaidāma preču un pakalpojumu dažādības samazināšanās un piedāvāto līguma noteikumu pasliktināšanās klientiem,» atzīst KP.

Padomē norāda, ka «Baltic Agro» un «Tukuma straume» darbību pārklāšanās neietekmēs konkurences apstākļus graudu iepirkšanas tirgū un graudu pirmsapstrādes pakalpojumu tirgū, kur pārklājas dalībnieku līdzšinējā darbība, ņemot vērā to, ka minētajos tirgos darbojas spēcīgi konkurenti.

Izpētes laikā KP konstatējusi, ka «Baltic Agro» darbība graudu iepirkšanas tirgū ir vertikāli saistīta ar minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu tirgu, tāpēc apvienošanās var pastiprināt vertikālo integrāciju. Pēc KP minētā, «Baltic Agro» pirmšķietami neatrodas dominējošā stāvoklī augu aizsardzības līdzekļu un minerālmēslu realizācijas tirgū un apvienošanās nevar apgrūtināt konkurentu pieeju svarīgiem piegādes tirgiem, tādējādi samazinot šo uzņēmumu spēju konkurēt.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secinājusi, ka abu uzņēmumu apvienošanās rezultātā Latvijā būtiski nepieaugs tirgus koncentrācija ietekmētajos tirgos, kā arī nesamazināsies konkurence, būtiski nemainīsies tirgus struktūra un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no ietekmētajiem tirgiem. Tāpēc, pēc KP paustā, apvienošanās darījums ir atļaujams.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka «Baltic Agro», kura īpašnieks ir Dānijas koncerns «DAVA Agravis International Holding», gada sākumā noslēdza darījumu par «Tukuma straumes» akciju kontrolpaketes iegādi.

«Tukuma straume» ir dibināta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,804 miljoni eiro. Tā kā «Tukuma straume» ir akciju sabiedrība, tai Uzņēmumu reģistram nav jāsniedz ziņas par īpašniekiem, un informācija par kompānijas iepriekšējiem īpašniekiem nav norādīta. 2017.gadā «Tukuma straumes» apgrozījums bija 8,772 miljoni eiro, bet peļņa - 812 895 eiro, liecina «Firmas.lv».

Savukārt «Baltic Agro» dibināts 1994.gadā, un tā pamatkapitāls ir 3,802 miljoni eiro. «Baltic Agro» pilnībā pieder Dānijas kooperatīvam «DAVA Agravis International Holding», kas apvieno vairākus desmitus tūkstošu fermeru un lauksaimniecības produktu ražotāju firmu. «Baltic Agro» 2016.gadā strādāja ar 140,291 miljona eiro apgrozījumu, bet kompānijas peļņa bija 2,952 miljoni eiro. Uzņēmuma 2017.gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu