Par kautiņu Rīgā aizturēts britu karavīrs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas armija sākusi izmeklēšanu par divu britu karavīru rīcību mācību laikā Latvijā. Tapis un publiskots video, kurā britu karavīri iesaistīti vardarbīgā incidentā. Lielbritānijas varasiestādes sākušas izmeklēšanu, taču avoti britu aizsardzības struktūrās norāda uz aizdomām, ka šī ir iepriekš izplānota provokācija, lai diskreditētu britu karavīrus un sabiedrībā attēlotu kā huligānus, vēsta «The Daily Telegraph».

(ziņa papildināta ar Lielbritānijas vēstniecības Latvijā komentāru 7. rindkopā)

Konkrētais incidents, kurā iesaistīti britu karavīri, noticis laikā, kad viņi šogad bija nosūtīti uz militārajām mācībām Latvijā. Karavīri savā brīvajā laikā pusdienojuši restorānā «McDonalds», kad viņiem uzbrucis bariņš huligānu un izcēlies kautiņš. Jau no paša konflikta sākuma tas filmēts - notikuma vietā atradusies filmēšanas grupa. Kāds Latvijas pilsonis, kurš bijis kopā ar britu karavīriem konflikta brīdī, filmētājiem esot sekojis - viņi devušies uz kāda medija redakciju, kas, kā raksta «The Daily Telegraph», pazīstams kā Krievijai simpatizējošs. Šā medija vārdu «Daily Telegraph» gan neatklāj.

Avoti britu varasiestādēs norāda, ka jau sākotnējā izmeklēšana radījusi aizdomas, ka incidents ir sarīkots apzināti. «Mūsu izvērtējums ir tāds, ka tā acīmredzot bija provokācija: pataisīsim šos puišus par bandītiem un to nofilmēsim.»

Lielbritānijas bruņotie spēki oficiāli notikušo pagaidām nekomentē. «Mēs esam informēti par incidentu, kurā iesaistīti divi mūsu karavīri Rīgā. Notikušā apstākļi tiek izmeklēti, un pagaidām būtu nekorekti izteikt kaut kādus komentārus,» teica Lielbritānijas bruņoto spēku runasvīrs.

Latvijas Aizsardzības ministrijā portālam TVNET apstiprināja, ka

incidents ar britu karavīriem noticis mācību «Sudraba bulta» laikā.

Šobrīd par notikušo sākta izmeklēšana, kurā iesaistījušies Latvijas un Lielbritānijas bruņotie spēki, kā arī Valsts policija.

Valsts policijas (VP) preses pārstāvis Dairis Anučins apliecināja, ka vakar ap plkst.18 policija saņēma izsaukumu uz Rīgas centru par konfliktu starp diviem vīriešiem.

Notikuma vietā policija konstatēja, ka 1987.gadā dzimis Lielbritānijas pilsonis, visticamāk, nodarījis maznozīmīgus miesas bojājumus citam vīrietim.

Arī Lielbritānijas vēstniecība Latvijā ir informēta par incidentu, kurā ir iesaistīts britu karavīrs, noskaidroja portāls TVNET. «Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas šobrīd Nacionālie bruņotie spēki un Lielbritānijas bruņoto spēku Militārā policija sadarbojas ar Valsts policiju apstākļu noskaidrošanā,» skaidroja vēstniecībā.

Ņemot vērā, ka brita uzvedība bija neadekvāta un arī policijas klātbūtnē viņš uzvedās agresīvi, policija vīrieti nogādāja iecirknī.

Pašreizējā informācija liecina, ka brits ir konflikta izraisītājs un tāpēc policija pret viņu sākusi administratīvo lietvedību par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu.

Ir arī otra versija

Otru - pavisam citu - notikušā versiju portālam eng.lsm.lv pastāstījis kautiņā cietušā, 23 gadus vecā Aksela Aizkalna tēvs Edmunds Aizkalns.

Viņš portālam eng.lsm.lv sacīja, ka viņa 23 gadus veco dēlu Akselu piekāva viens no britiem un tagad kādā no vadošajiem advokātu birojiem strādājošais puisis, kurš reizē ir arī modelis, atrodas slimnīcā. «Tas notika pagājušajā vakarā un, kad es šorīt redzēju «Daily Telegraph» rakstu, es nespēju noticēt savām ausīm,» norādīja Aizkalns.

«Mans dēls nav prokrievisks vai prosovjetisks. Viņš nav huligāns,» teica Aizkalns.

Viņaprāt, atbildīgi par notikušo ir britu karavīri. «Tā bija 100% britu provokācija. Viņi uzvedās idiotiski un meklēja iespēju izkauties. Viņi bija pilnībā piedzērušies. Tur nebija filmēšanas grupas, bet, protams, cilvēki visu filmēja savos mobilajos telefonos. Cerams, ka divās, trijās dienās to [uzfilmēto] varēs redzēt, un cilvēki paši varēs redzēt, kas notika,» sacīja Aizkalns.

Lietu izmeklē abu valstu atbildīgie dienesti

Lietvedības materiāli ir nodoti Latvijas Militārajai policijai (MP), kas turpinās lietas izskatīšanu un konflikta apstākļu skaidrošanu, norādīja Anučins.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss par maznozīmīga miesas bojājuma nodarīšanu paredz naudas sodu no 210 līdz 430 eiro.

Britu izlūkdienesta MI5 vadītājs Endrjū Pārkers izteicies, ka Maskava pēdējā laikā liek lietā «arvien agresīvākas» metodes savas ārpolitikas īstenošanai.

Saskaņā ar Pārkera teikto Krievija izmanto «veselu klāstu valsts orgānu un ietekmes kanālu, lai ar arvien agresīvākām metodēm ārvalstīs īstenotu tās ārpolitiku». Šo metožu vidū viņš min propagandu, spiegošanu, apvērsumus un kiberuzbrukumus.

Lielbritānija un NATO dalībvalstis patlaban veic regulāras mācības alianses Austrumeiropas dalībvalstīs, pret ko Krievija asi protestējusi. Zināms, ka

britu karavīri jau pirms dažādām mācībām instruēti par to, ka Austrumeiropas valstīs varētu būt pakļauti Krievijas īstenotām provokācijām vai izspiegoti.

Pagājušajā gadā atklātībā nāca informācija, ka šādos norīkojumos uz Austrumeiropu Lielbritānijas karavīri instruēti līdzi neņemt personālos datorus, viedtālruņus un dažādas citas ierīces, baidoties, ka tie varētu tikt uzlauzti.

Šonedēļ britu mediji raksta, ka britu karavīri iziet apmācības Lietuvas karavīru vadībā par to, kā identificēt un stāties pretī Krievijas mēģinājumiem manipulēt ar sabiedrības viedokli.

Daudzi eksperti pauduši viedokli, ka konfrontācija Krievijas un rietumvalstu starpā sasniegusi augstāko līmeni kopš Aukstā kara. «Es domāju, ka Krievijas mēģinājumi graut rietumvalstis ne tikai sasnieguši Aukstā kara līmeni. Situācija patiesībā ir vēl sliktāka. Tā ir sliktāka, jo gan Eiropā, gan pasaulē situācija ir daudz trauslāka [nekā Aukstā kara laikā],» saka Bekingemas Universitātes Drošības un izlūkošanas pētījumu centra pētnieks, profesors Entonijs Glī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu