NATO kaujas grupas vadītājs: Krievijas dezinformācija Latvijā pakāpeniski mazinās (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Latvijā izvietotie kanādiešu karavīri pēdējo gadu aizvadījuši, cīnoties pret Krievijas dezinformācijas kampaņu Latvijā. Viņi novērojuši, ka dezinformācijas aktivitātes šajā laikā pakāpeniski mazinājušās, ziņo portāls «iPolitics.ca».

«Mūsuprāt, tas liecina vai nu par to, ka viņi tagad pievērsušies citām lietām, vai arī viņi neredz gaidītos rezultātus,» norāda pulkvežleitnants Šons Frenčs, kurš kopš janvāra vada Ādažos izvietoto NATO bataljonu.

Taču ir skaidrs, ka dezinformācijas kampaņas kļuvušas par vienu no Krievijas ārpolitiskās ofensīvas pamatakmeņiem. «Dažos gadījumos [ziņas ir] daļēji patiesas, citos - pilnīgi izdomājumi,» sacīja Frenčs.

Dezinformācijas kampaņās bieži izmantota taktika - sagrozīt valstu kopīgo vēsturi, lai liktu pašiem izskatīties labāk.

«Dažreiz viņi cenšas to sagrozīt savā labā,» novērojis Frenčs.

Krievijas dezinformācijas kampaņas arī mēģina diskreditēt NATO operācijas postpadomju valstīs. «Krievijas medijos mēs redzam, ka NATO ir šeit un tas ir agresīvs spēks,» norāda Frenčs.

Latvijā izvietotajā NATO kaujas grupā ietilpst 450 kanādiešu karavīru, kā arī karavīri no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas. Karavīru izvietošana ir preventīvs pasākums, kas attur no uzbrukumiem reģionam, taču ārvalstu bruņotie spēki Latvijā nodarbojas arī ar militāro mācību rīkošanu.

12.jūlijā Frenča bataljonu nomainīs cita kanādiešu kaujas grupa. Kanāda turpinās vadīt Latvijā izvietotos NATO spēkus līdz 2019.gada martam.

2016. gada NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Savukārt 2017.gada 19.jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu