Igaunijas prezidente izrāda atbalstu Krievijā notiesātajam ukraiņu režisoram Sencovam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida izrādījusi atbalstu globālajai kampaņai «#FreeSentsov», kas pieprasa atbrīvot Krievijā ieslodzīto ukraiņu kinorežisoru Oļehu Sencovu. Režisors 2014.gadā aktīvi kritizēja Krievijas veikto Krimas aneksiju, pēc kā viņu aizturēja par «teroraktu plānošanu» un piesprieda ilgu cietumsodu, norāda RFE/RL. Atbalstītāji norāda, ka Sencovam izvirzītās apsūdzības ir safabricētas.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krimā aizdomās par «teroraktu plānošanu», un 2016.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā Jakutskā.

Sencovs 14.maijā cietumā sāka badastreiku. Viņš pieprasa atbrīvot pavisam 64 Krievijā ieslodzītus Ukrainas pilsoņus, kas uzskatāmi par politieslodzītajiem.

Viņa atbalstītāji šonedēļ paziņoja, ka «#SaveSentsov» kampaņa tiek organizēta pirms šovasar notiekošā Pasaules kausa futbolā Krievijā.

«Dažādās pasaules pilsētās mēs parādīsim sarkano kartīti Putina režīmam, kas nelikumīgi tur cilvēkus aiz restēm,» paziņoja kampaņas rīkotāji.

Sestdien, 26.maijā, Ņujorkas Taimskvērā plānota demonstrācija pret Sencova ieslodzīšanu.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda 10 gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirt viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi. Sencovs noraida visas viņam izvirzītās apsūdzības un iepriekš teicis, ka «okupantu tiesa pēc definīcijas nevar būt taisnīga».

Atbalstītāji uzstāj, ka lieta ir safabricēta, bet Eiropas Savienība un ASV pieprasījušas viņus atbrīvot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu