Eiropas Padomes ģenerālsekretārs lūdz Putinu atbrīvot Sencovu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjērns Jaglanns oficiāli lūdzis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbrīvot ieslodzīto ukraiņu kinorežisoru Oļehu Sencovu, kurš jau 44 dienas turpina badastreiku.

«Dokuments tika nosūtīts, tagad gaidām oficiālu apstiprinājumu pa Krievijas diplomātiskajiem kanāliem,» paziņoja Eiropas Padomes preses dienests.

Jaglanns kā Eiropas Padomes ģenerālsekretārs var izteikt šādu lūgumu atbilstoši Eiropas cilvēktiesību konvencijai.

Jaglanns 20.jūnijā apmeklēja Maskavu, kur tikās ar Putinu, ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Krievijas pārstāvi cilvēktiesībās Tatjanu Moskaļkovu.

Pēc tikšanās ar Moskaļkovu Jaglanns pavēstīja, ka Sencovs ir jāatbrīvo humānu apsvērumu dēļ.

Kā ziņots, Sencovs 14.maijā pieteica badastreiku, pieprasot visu Krievijas cietumos esošo ukraiņu politieslodzīto atbrīvošanu.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par «teroraktu plānošanu», un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu