Polijā protestē pret tiesnešu piespiedu pensionēšanos (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Trešdien Varšavā pie Polijas Augstākās tiesas ēkas sapulcējušies protestētāji pret valdību, lai izrādītu atbalstu likuma varai un tiesas priekšsēdētājai Malgožatai Gersdorfai, kuru valdība spiež aiziet no amata saskaņā ar jaunajiem pensionēšanās noteikumiem.

Pūlis skandēja «Tiesneši nav atceļami!» un «Konstitūcija!», kad Gersdorfa ieradās darbā, paziņojot, ka atbilstoši konstitūcijai viņas sešu gadu pilnvaru termiņš beidzas 2020.gadā.

65 gadus vecā Gersdorfa pateicās pūlim un paziņoja, ka viņa rīkojas, lai aizsargātu likuma varu Polijā.

Polijas prezidenta Andžeja Dudas palīgs Pāvels Muča otrdien paziņoja, ka Gersdorfa «dodas pensijā atbilstoši likumam», kurš stājās spēkā otrdien, un paziņoja, ka Augstāko tiesu tagad «vada tiesnesis Jozefs Ivuļskis», kuru izraudzījies prezidents.

Gersdorfa otrdien pavēstīja, ka trešdien dosies uz darbu un pēc tam dosies atvaļinājumā. Viņa kā savu pagaidu aizstājēju iecēlusi Jozefu Ivuļski.

Pirms tam otrdien Gersdorfa solīja pretoties valdības centieniem panākt viņas aiziešanu no amata saskaņā ar jaunajiem pensionēšanās noteikumiem, kurus viņa salīdzinājusi ar «tīrīšanu» tiesnešu rindās.

Jaunpieņemtais likums nosaka, ka Augstākās tiesas tiesnešiem, kas vecāki par 65 gadiem, ir jādodas pensijā. Šādā vecumā ir gandrīz 40% Augstākās tiesas tiesnešu.

Reaģējot uz šo likumu un citām tiesu sistēmas reformām, Eiropas Komisija (EK) pirmdien sāka pret Poliju procedūru, kas var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē.

Brisele apgalvo, ka Polijas īstenotās tiesu sistēmas reformas esot drauds demokrātijas principiem un likuma varai. Savukārt Polijas konservatīvā valdība uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai cīnītos ar korupciju un pārveidotu tiesu sistēmu, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu