Sabiedriskā transporta pārvadātāju zaudējumi pirmajā ceturksnī pārsniedz € 27 miljonus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Sabiedriskā transporta pārvadātāju faktiskie zaudējumi šogad pirmajā ceturksnī bija kopumā 27,189 miljoni eiro, kas ir par 5,7% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Autotransporta direkcijas (ATD) apkopotā informācija.

Direkcijā norādīja, ka zaudējumu pieaugums ir skaidrojams ar vairākiem faktoriem, tostarp ar akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai no 2018.gada 1.janvāra, ar minimālās algas pieaugumu un neapliekamā minimuma izmaiņām, kas ir spēkā kopš 2018.gada 1.janvāra, ar transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) un sauszemes transportlīdzekļu (KASKO) apdrošināšanas cenu kāpumu, ar valsts valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmju izmaiņām no šā gada 1.janvāra, kā arī ar maksas par autoostu pakalpojumu izmantošanu pieaugumu.

Tāpat zaudējumu pieaugumu pirmajā ceturksnī ietekmēja patēriņa cenu pieaugums, kā arī ieņēmumu no biļešu pārdošanas samazināšanās.

Republikas pilsētās kopējie ieņēmumi sabiedriskā transporta pārvadājumos pieauga par 0,4%, kamēr izdevumu palielinājās par 5,8%, tādējādi sekmējot faktisko zaudējumu pieaugumu par 8,2%.

Reģionālajos pārvadājumos ar autobusiem (reģionālie vietējie un reģionālie starppilsētu pārvadājumi kopā) izdevumi, salīdzinot ar 2017.gada pirmo ceturksni, palielinājās par 2,6%, kamēr ieņēmumi pieauga par 0,8%, tādējādi sekmējot faktisko zaudējumu pieaugumu par 4%.

Šogad pirmajā ceturksnī reģionālie sabiedriskā transporta pārvadājumi ar autobusiem veikti 1105 maršrutos, bet nobraukums, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, samazinājās par 0,5%. Nobraukuma samazinājums saistīts ar vairāku maršrutu slēgšanu zema pasažieru pieprasījuma dēļ, optimizējot pārvadājumu organizēšanu, skaidroja direkcijā.

Pārvadājumos pa dzelzceļu, ņemot vērā par maksu pārvadāto pasažieru skaita pieaugumu par 0,1%, kopējie ieņēmumi minētajā periodā pieauga par 3,4%, tostarp ieņēmumi no biļešu pārdošanas palielinājās par 1,6%. Tikmēr kopējie izdevumi samazinājās par 2,5%, neņemot vērā maksu par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu. Tādējādi faktiskie zaudējumi 2018.gada pirmajā ceturksni bija 2,951 miljons eiro, kas ir par 2,5% mazāk nekā pērn pirmajā ceturksnī. Zaudējumu samazinājums ir skaidrojams ar AS «Pasažieru vilciens» pārējo ieņēmumu pieaugumu saistībā ar saņemto apdrošināšanas atlīdzību.

Reģionālajos vietējos pārvadājumos ar autobusiem kopējo ieņēmumu segums pār faktiskajām izmaksām vidēji bija 37,45%, tādējādi vairāk nekā 60% no kopējiem izdevumiem kompensē valsts budžets. Vienlaikus reģionālajos starppilsētu pārvadājumos ar autobusiem ieņēmumu segums pār izmaksām bija 50,01%, bet dzelzceļa pārvadājumos, izņemot izmaksas par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu, ieņēmumu segums pār faktiskajām izmaksām bija 58,9%, informēja direkcijā.

Pamatojoties uz sabiedriskā transporta reglamentējošiem normatīvajiem aktiem un ņemot vērā ar pārvadātājiem noslēgto līgumu nosacījumus, reģionālās nozīmes maršrutu tīklā un republikas pilsētu pārvadājumos sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanā par 2018.gada pirmo ceturksni ir aprēķināti no valsts budžeta kompensējamie zaudējumi, tostarp valsts garantētā peļņa 27,264 miljonu eiro apmērā, savukārt par 2018.gada pirmo ceturksni no piešķirtā valsts budžeta finansējuma avansā ir izmaksāti 15,215 miljoni eiro.

ATD no valsts budžeta programmas «Sabiedriskais transports» pirmajā ceturksnī aprēķinājusi un Satiksmes ministrija pārskaitījusi 15,24 miljonus eiro, tostarp apakšprogrammā «Dotācija zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem» - 10,565 miljoni eiro, bet apakšprogrammā «Dotācija braukšanas maksas atvieglojumiem saistīto zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem» - 4,675 miljoni eiro.

Kopumā sabiedriskā transporta pārvadājumus pirmajā ceturksnī šogad veica 30 pārvadātāji, ar kuriem noslēgti 65 līgumi par sabiedriskā transporta pasažieru pārvadāšanu reģionālās nozīmes maršrutos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu