«Latvijas gaisa satiksme» izsludina konkursu par Rīgas lidostas jaunā torņa metu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Sākot darbu pie jaunā gaisa satiksmes vadības torņa (GSV) projekta, VAS «Latvijas gaisa satiksme» ir izsludinājusi metu konkursu «Rīgas lidostas gaisa satiksmes vadības torņa nākotnes vizuālais tēls», informēja LGS pārstāvji.

Konkursa mērķis ir iegūt arhitektoniski augstvērtīgu un funkcionāli pārdomātu, konkursa nolikumā un projektēšanas programmā ietvertajām prasībām atbilstošu, ekonomiski pamatotu metu GSV tornim.

Apbūves ieceri paredzēts turpmāk izmantot par pamatu būvprojekta izstrādei.

Konkursa dalībnieki var būt fiziskas vai juridiskas personas, vai personu apvienības, kas atbilst nolikuma prasībām. Ņemot vērā topošās būves nozīmību un tehnisko specifiku, pretendentiem ir izvirzītas augstas prasības. Piemēram, ir jāapliecina pieredze vismaz divu publisku ēku būvprojekta izstrādē, kur vismaz viena meta vai būvprojekta vienas augstceltnes augstums ir ne mazāks par 50 metriem un vismaz viena meta vai būvprojekta projektētās publiskās ēkas platība ir ne mazāka par 3000 kvadrātmetriem.

«Jaunais Rīgas lidostas tornis būs nozīmīgs infrastruktūras objekts, kas ļaus arī turpmāk sekmīgi attīstīties gan lidostai, gan visai Latvijas aviācijas nozarei. Tam jākļūst arī par vienu no jaunajām Rīgas vizītkartēm, ko pirmo ieraudzīs ārzemju viesi, ielidojot mūsu galvaspilsētā. Tāpēc esam izvirzījuši stingras un precīzas prasības un ceram, ka šajā arhitektiem interesantajā konkursā tiks iesniegti patiešām augstvērtīgi piedāvājumi,» uzsver LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš.

Pretendentiem pieteikumi ir jāiesniedz līdz 2018.gada 12.martam.

Kopējais konkursa prēmiju fonds ir 80 000 eiro, pirmās vietas ieguvējs saņems 40 000 eiro balvu. Tāpat tiks piešķirtas godalgas arī par otro un trešo vietu, kā arī divas veicināšanas balvas.

Pēc konkursa uzvarētāju paziņošanas iepirkumu komisijai ir tiesības uzaicināt konkursa uzvarētāju vai godalgoto vietu ieguvējus uz sarunu procedūru par publiska pakalpojuma līguma slēgšanu par Rīgas lidostas gaisa satiksmes vadības torņa būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību.

Iesniegtos metus izvērtēs kompetenta starptautiskā žūrija, kurā darbosies pazīstamā britu arhitekte Džūlija Barfīlda un norvēģu pilsētplānotājs un arhitekts Ole Vīgs. Žūrijā strādās arī Latvijas arhitekti - bijušais Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Jānis Dripe un bijušais Liepājas pilsētas galvenais arhitekts Uģis Kaugurs, kā arī Mārupes novada būvvaldes vadītāja, arhitekte Aida Lismane un būvinženieris Normunds Tirāns.

LGS valdes priekšsēdētājs būs žūrijas komisijas priekšsēdētājs. Žūrijā darbosies arī lidostas «Rīga» valdes priekšsēdētāja Ilona Līce un LGS Lidlauku daļas vadītājs Roberts Sviklo. Žūrijas komisijas atbildīgā sekretāre ir arhitekte Dace Kalvāne.

Torņa būvniecību plānots pabeigt līdz 2023.gada beigām. Jauna torņa nepieciešamību ir radījusi lidostas «Rīga» attīstība un paplašināšanās, lidojumu skaita pieaugums, kā arī iespēju trūkums esošajā tornī izvietot jaunās tehnoloģijas, piemēram, ieviest tālvadības aeronavigācijas pakalpojumu.

Projekts tiks finansēts no LGS pašu līdzekļiem un banku aizdevuma, kā arī tiks meklētas iespējas piesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu.

«Latvijas gaisa satiksme» ir valsts akciju sabiedrība, kas nodrošina aeronavigācijas pakalpojumus Latvijas gaisa telpas lietotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu