«Neputna» sērijā «Studijas bibliotēka» iznāk grāmata par Krišu Salmani

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Izdevniecības «Neputns» sērijā «Studijas bibliotēka» iznāk Santas Mičules grāmata par mākslinieku Krišu Salmani, informē izdevēji.

«Kriša Salmaņa māksla klusām novēro mūs. Ikdienišķi paradoksi kalpo par eksistenciālu situāciju alegorijām, kas skatītāju gan atsvešina, gan pietuvina budistiski rāmai pasaules pieredzei. Kriša Salmaņa māksla klusām novēro mūsu pašu novērojumus, netirdot ar triviāliem jautājumiem. Tā ir līmlenšu un līmlapiņu dzeja ar matemātiskiem nolūkiem - piemēram, izmērīt bezgalīga tukšuma ietilpību vai procentuāli aprēķināt vienkāršības neizbēgamo klātbūtni dzīves sarežģītībās,» tā grāmatas autore mākslas zinātniece, kritiķe Santa Mičule.

Grāmata ir Santas Mičules mēģinājums «aplūkot Kriša Salmaņa darbos sastopamās situācijas un analizēt metodes, ar kuru palīdzību viņš tās atklāj sev raksturīgajās mākslas izpausmēs». Latvijas lauku ainava, dažādu parādību pārveidošana un reducēšana, pārvēršot tās tīši veltīgās bezjēdzībās, animācijas cilpas dažādos formātos un variācijās, savs ķermenis kā mākslas medijs - tie ir elementi un paņēmieni, kurus autore padziļināti apskata grāmatā.

Teksta daļas noslēgumā - Santas Mičules saruna ar Krišu Salmani, kurai seko albuma daļa ar darbu izlasi.

Krišs Salmanis ir viens no viens no vadošajiem Latvijas māksliniekiem. Izstādēs piedalās kopš 1996. gada, šobrīd viņa darbi un personālizstādes ir gaidīts un plaši apspriests notikums. Kopā ar mākslinieku Kasparu Podnieku veidojis Latvijas paviljonu «Ziemeļi - Ziemeļaustrumi» 55. Venēcijas mākslas biennālē, nominēts prestižām mākslas balvām, viņa darbi iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājumos, kā arī Igaunijas Mākslas muzeja un Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu video mākslas arhīva «Transitland» kolekcijā. Vairākas viņa personālizstādes kļuvušas par hrestomātiskiem un neaizmirstamiem gadījumiem Latvijas mākslā.

Santa Mičule ir mākslas zinātniece un kritiķe. Regulāri publicē laikmetīgajai vizuālajai kultūrai veltītus rakstus Latvijas un Eiropas kultūras medijos. Šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes doktorantūras programmā, ir viena no Baltijas laikmetīgās mākslas interneta žurnāla «Echo Gone Wrong» redaktorēm.

Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Grāmata izdota sadarbībā ar fondu «Mākslai vajag telpu».

Sērija «Studijas bibliotēka» ir neliela izmēra grāmatas, kas sniedz maksimāli plašu ieskatu Latvijas mākslas ainā 20. gadsimta nogalē un 21. gadsimtā. Grāmatas ietver pamattekstu, interviju, reprodukciju izlasi, kā arī pilnu teksta tulkojumu angļu valodā. Pirmā sērijas grāmata tika izdota 2008. gadā, šobrīd tās jau ir 15 grāmatas par māksliniekiem un notikumiem mākslā.

Grāmatas var iegādāties «Neputna» galerijā Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, kā arī interneta veikalā.

neputns.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu