Vecvagars rudenī cer uz Dāvja Bertāna un Eirolīgas spēlētāju palīdzību

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars 2019.gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas septembra spēlēs cer uz Dāvja Bertāna un ULEB Eirolīgas komandu basketbolistu palīdzību.

Latvijas izlase izcīnīja otro vietu kvalifikācijas pirmā posma B grupā, un bez šīs komandas atlases otrajam posmam no apakšgrupas kvalificējās arī Turcija un Ukraina. Otrajā posmā, ņemot līdzi arī visu iepriekšējo spēļu rezultātus, šīs valstsvienības spēkosies pret A grupas labāko trijnieku - Spāniju, Slovēniju un Melnkalni.

Pirmā posma jūnija spēlēs latvieši svinēja divas uzvaras, viesos pārspējot Zviedriju un Ukrainu.

«Komandai pievienojās četri augstas klases spēlētāji - brāļi Bertāni, Jānis Strēlnieks un Ojārs Siliņš. Savukārt Aigars Šķēle informēja, ka fiziski un emocionāli jūtas iztukšots un tādā stāvoklī nevarēšot palīdzēt. Pirmo reizi uzaicinājām Arti Ati, un esmu ļoti apmierināts ar viņa devumu šajā spēļu ciklā. Tieši viņš spēļu sākumā neļāva iejusties pretinieku līderiem - tas ietekmēja visu spēles gaitu. Pēc divu gadu pārtraukuma valstsvienībā atgriezās Kaspars [Vecvagars]. Pirmo reizi treniņos iesaistījām Artūru Žagaru, kurš labi iekļāvās kopīgajā darbā un veiksmīgi nospēlēja pret Baltkrieviju. Tomēr viņa līdzdalību oficiālajās cīņās nevajadzētu sasteigt, jo spēlētājam vēl fiziski jānobriest, lai varētu pilnvērtīgi spēlēt ne tikai uzbrukumā, bet arī aizsardzībā,» Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Vecvagara teikto.

Pirms Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm Latvijas izlase aizvadīja divus pārbaudes mačus, vispirms aiz slēgtām durvīm uzvarot Baltkrieviju, bet pēc tam «Arēnā Rīga» piekāpjoties Krievijai.

«Protams, Krieviju gribējām uzvarēt. Centāmies ilgāk ļaut spēlēt līderiem, lai viņi uzķertu ritmu. Tāpēc aizsargu rotācija bija minimāla un, piemēram, Vecvagars pirmajā puslaikā palika malā. Spēles gaitā plāns attaisnojās, taču beigās visi izjauca Jāņa Strēlnieka piezīmes un Daira Bertāna savainojums.

Interesanti, ka arī pēc tam vairākos uzbrukumos bumba tika izspēlēta labi, tikai netrāpījām no izdevīgām pozīcijām. Pēdējās minūtēs laukumā bija zināms apjukums, taču zaudējums bija ļoti noderīgs un palīdzēja sagatavoties oficiālajiem mačiem. Protams, tādā brīdī varējām sūtīt laukumā Vecvagaru, taču visu spēli uz rezervistu soliņa pavadījuša spēlētāja iesaistīšana galotnē vienmēr ir riskanta un var atsaukties nākamajā spēlē. Bija plānots, ka Stokholmā Kasparam vajadzēs atslogot Strēlnieku, un tas arī tika izdarīts,» stāsta Latvijas izlases galvenais treneris.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd otrajā posmā Spānija ar sešām uzvarām sešās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar četriem panākumiem seko Turcija un Latvija. Melnkalnei un Ukrainai ir trīs uzvaras, kamēr Slovēnijai ir divi panākumi.

«Patlaban otrā posma grupā esam trešajā vietā, kas paver durvis uz Pasaules kausa izcīņu, turklāt pret sekotāju Ukrainas izlasi ir pārsvars savstarpējo spēļu summā. Taču puse turnīra vēl priekšā un nav skaidrs, kādā sastāvā varēsim aizvadīt izšķirošās cīņas,» skaidro Vecvagars.

Šobrīd nav zināms, vai izlasei talkā varēs doties Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošais Dāvis Bertāns un ULEB Eirolīgas komandu spēlētāji. Bertānam beidzies divu gadu līgums ar Sanantonio «Spurs» komandu un viņa nākotne šajā vienībā ir miglā tīta. Savukārt ULEB Eirolīgas komandu sastāvos būs Dairis Bertāns, Žanis Peiners, Rolands Šmits, Anžejs Pasečņiks, Jānis Strēlnieks, Jānis Timma un, iespējams, arī Rinalds Mālmanis.

«Dāvis Bertāns apliecināja: ja vien paliks Sanantonio klubā, viņš neredz šķēršļus spēlēšanai ar Slovēniju un Spāniju. Līdzīgu apņēmību pauduši arī līdzšinējie Eirolīgas klubu spēlētāji, kuri paliek savās komandās. Centīsimies maksimāli izmantot iespējas, kas komandai pavērsies, spēlējot gandrīz ideālā sastāvā,» pauž Vecvagars.

Latvijas izlases galvenais treneris ir gandarīts, ka Eiropā spēcīgākajā klubu turnīrā nākamsezon būs vēl vairāk valstsvienības spēlētāju, tajā pašā laikā viņu māc bažas, vai basketbolisti varēs palīdzēt kvalifikācijas mačos.

«Laba ziņa Latvijas basketbolam, slikta valstsvienība, jo nākamsezon Eirolīgā spēlēs vēl trīs mūsu basketbolisti - Šmits, Pasečņiks un Peiners.

Ja Eirolīgas un FIBA attiecības netiks sakārtotas, arī viņi nebūs pieejami novembrī un februārī. Neliels cerību stariņš ir Eirolīgas spēlētāju asociācijas izveidošana. Zināms, ka spēlētāji labprāt spēlē valstsvienībās un vienota pozīcija varbūt ietekmēs klubus un Eirolīgu. Taču tas jau ir ārpus manas ietekmes sfēras. Lai kā būs, mans uzdevums bija un paliek sapulcēt tobrīd labākos pieejamos basketbolistus un cīnīties par uzvaru katrā spēlē,» secina Vecvagars.

Kvalifikācijas pirmajā posmā izlasē kopumā iesaistīti 20 spēlētāji.

«Ieguldījums bijis dažāds, taču ne vienmēr to precīzi raksturo skaitļi statistikā. Ņemot vērā jau minētās problēmas ar līderu iesaistīšanu, labas iespējas paveras otrā plāna spēlētājiem, un vairāki tās ir izmantojuši.

Piemēram, basketbolisti, kuri savos klubos bijuši septītie vai astotie, valstsvienībā gājuši pamatsastāvā un palīdzējuši izcīnīt svarīgas uzvaras. Taču svarīgi, lai pēc iespējas vairāk mūsu basketbolistu ne tikai noslēgtu labus līgumus, bet arī sezonas laikā būtu savu klubu līderi un atrastos laukumā izšķirošajos brīžos,» uzsver Vecvagars.

Pēc pirmā posma noslēguma kļuvis skaidrs, ka Latvija 14.septembrī savā laukumā uzņems Slovēniju, savukārt nākamais mačs 17.septembrī būs izbraukumā pret Spāniju.

Zīmīgi, ka pirms šiem mačiem Latvijas valstsvienībai 9.septembrī iecerēta pārbaudes spēle izbraukumā pret Lietuvu.

Pēcāk Pasaules kausa finālturnīram, kas nākamgad notiks Ķīnā, kvalificēsies grupas trīs labākās izlases.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu