Konceptuāli atbalsta ieceri stingrāk vērtēt kredītņēmēju spēju atmaksāt aizdevumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja izmaiņas vairākos likumos, kas paredz stingrāk vērtēt kredītņēmēju spēju aizdevumu atmaksāt.

Deputātu atbalstītie Kredītiestāžu likuma grozījumi paredz nodrošināt iespēju kredītdevējiem savstarpēji apmainīties ar ziņām par klientu, līdz ar to būs pieejama plašāka informācija par viņa saistībām un to izpildes gaitu.

Saskaņā ar ierosinājumu gan kredītiestādēm, gan arī nebanku kreditētājiem plānots noteikt pienākumu pārliecināties, vai iespējamajam kredītņēmējam ir pietiekami ienākumi un vai viņš spēs aizņēmumu atdot. Līdz ar to tiks ierobežota bezatbildīgu kredītu izsniegšana iedzīvotājiem, teikts likumprojekta anotācijā.

Ar likuma izmaiņām paredzēts nodrošināt kredītinformācijas pieejamību visiem kredītdevējiem. Patlaban ierobežota iespēja apmainīties ar ziņām par parādniekiem un viņu saistību izpildi apgrūtina vai pat liedz kvalitatīvi izvērtēt kredītņēmēju spēju atmaksāt kredītu, tādējādi kredīts var tikt izsniegts arī personām, kas to nevar atļauties, norādīts anotācijā.

Grozījumi Kredītu reģistra likumā paredz visiem nebanku kreditētājiem nodrošināt piekļuvi Kredītu reģistram. Savukārt likumprojekti par izmaiņām Patērētāju tiesību aizsardzības likumā nepieciešami, lai risinātu risinātu problēmas patērētāju kreditēšanas jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu