Dzēsts ugunsgrēks Kaucmindes muižā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Vakar dzēsts ugunsgrēks Kaucmindes muižā Rundāles novada Saulainē, liecina operatīvo dienestu sniegtā informācija.

Valsts policijā informācija par ugunsgrēku neapsaimniekotā ēkā saņemta pirms plkst.21. Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā skaidroja, ka notikuma vietā trīsstāvu neapsaimniekotas otrajā stāvā dega dēļi un sienas apšuvums sešu kvadrātmetru platībā.

Kaucmindes pils atrodas Latvijas «arhitektonisko pērļu trijstūrī». Līdz baroka stila Latvijas arhitektūras un mākslas šedevram Rundāles pilij ir tikai astoņi kilometri, līdz viduslaiku restaurētajai Bauskas pilij - trīs kilometri, bet līdz Mežotnes pilij - 10 kilometri.

Muiža kopā ar stalli un klēti būvēta ap 1780.gadu agrīnā klasicisma stilā, domājams, pēc arhitekta Severīna Jensena projekta. No 1909.gada līdz 1912.gadam veikta lielākā muižas pārbūve, ko vadīja arhitekts Leo Reinīrs.

Kaucmindes pilij jeb Kaucmindes muižas muižnieka dzīvojamajai ēkai piešķirts valsts nozīmes arhitektūras kultūras pieminekļa statuss ar Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumu.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka objekta attīstībai 2013.gadā izveidota Kaucmindes pils attīstības biedrība. Savulaik arī bijušā politiķa Māra Gulbja uzņēmums SIA «Dejo ar zvaigzni» bija paziņojis par muižas atjaunošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu