Ekvadoras vēstniecība Londonā atslēgusi Asanžam internetu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ekvadora ir atslēgusi vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža interneta pieslēgumu vēstniecībā Londonā, tādējādi laupot Asanžam iespēju sazināties ar ārpasauli, vēsta raidorganizācija BBC. Tas darīts ar mērķi nepieļaut Asanža iejaukšanos citu valstu politikā, paskaidrojusi Ekvadora.

Asanža interneta pieslēgums tika atslēgts neilgi pēc tam, kad viņš publicēja tvītus par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu Solsberi, Anglijā.

Asanžs pirmdien tviterī kritizēja Lielbritānijas un vairāk nekā 20 citu valstu lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus saistībā ar Solsberi incidentu, kura pastrādāšanā Lielbritānija vaino Krieviju. Asanžs rakstīja, ka līdz šim publiski izskanējušajiem pierādījumiem esot gadījuma raksturs, turklāt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) vēl neesot nākusi klajā ar neatkarīgu atzinumu, kas ļaujot Kremlim izplatīt propagandu par Rietumu nepamatoto vēršanos pret Krieviju.

Britu politiķis Alans Dankans uz to atbildēja, nosaucot austrālieti Asanžu par «nožēlojamu, sīku tārpu», kuram vajagot pieteikties policijā.

2016.gadā Ekvadora uz neilgu laiku ierobežoja Asanža pieeju internetam, kad viņš publiskoja ASV prezidenta amata kandidātes Hilarijas Klintones kampaņas uzlauztos e-pastus.

Savukārt 2017.gada maijā Ekvadoras prezidents Lenins Moreno lūdza Asanžu atturēties no atbalsta paušanas Katalonijas separātistiem, kuri vēlējās panākt reģiona neatkarību no Spānijas. Asanžs apsūdzēja Madridi «represiju» veikšanā.

Patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā Asanžam 2012.gadā piešķīra Moreno priekšgājējs Rafaels Korrea. Moreno valdība sola saglabāt Asanžam piešķirto patvērumu, taču ir mēģinājusi atrast veidu, kā Asanžs varētu pamest vēstniecības telpas, neriskējot ar viņa izdošanu ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu