Šigiras elks – baisā koka figūra, kas ir divas reizes vecāka par Ēģiptes piramīdām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Šī robustā, cilvēkam līdzīgā figūra, kas izgrebta no koka, tika atrasta kādā Krievijas kūdras purvā. Zinātnieki noskaidrojuši, ka tā ir divas reizes vecāka par Ēģiptes piramīdām.

Koka skulptūras daļas atrada krievu zeltrači jau 1894. gadā, tomēr vajadzēja simts gadus, lai zinātnieki varētu ar radioaktīvā oglekļa datēšanas metodi 1990. gados noskaidrot, ka šī figūra ir aptuveni 9900 gadu sena – tātad vecākā monumentālā koka skulptūra pasaulē.

Foto: Mikhail Zhilin/Antiquity

Tomēr tagad, jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Antiquity», zinātnieki secinājuši, ka šīs aplēses nav bijušas korektas, jo analizēti tika tikai divi figūras fragmenti. Zinātnieki veica atkārtotus mērījumus un noskaidroja, ka figūra ir krietni senāka, nekā uzskatīts iepriekš, proti, vismaz 11500 gadu. Tas nozīmē, ka figūra izgatavota, tikko bija beidzies ledus laikmets.

Pētījums (Angļu val.)

Analizējot koka struktūras, zinātnieki atklāja arī iepriekš nepamanītus sejas vaibstus, kas bija iegrebti uz figūras.

«Tas ir brīnums, ka Šigiras elks ir saglabājies tik ilgu laiku,» teica pētnieks Tomass Terbergers (Thomas Terberger).

Foto: Wikimedia Commons

Lai arī figūra sākotnēji bijusi piecus metrus gara, tomēr dažu fragmentu iztrūkuma dēļ pašlaik tā ir 3,4 metrus gara. Tā ir apskatāma Sverdlovskas Novadpētniecības muzejā.

«Kad es pirmo reizi paviesojos Sverdlovskas Novadpētniecības muzejā, mani pamatīgi pārsteidza šī milzīgā koka figūra. Aplūkojot figūru tuvāk, var redzēt, ka to rotā ģeometriski ornamenti, kā arī vairākas cilvēku sejas,» piebilda Terbergers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu