Pirmie iespaidi: Gorillaz «The Now Now»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jūnija beigās ar jaunu studijas albumu pārsteigusi virtuālā animētā popgrupa «Gorillaz». Pārsteigusi tādēļ, ka iepriekšējais albums «Humanz» (skat. recenziju) izdots pavisam nesen - 2017. gada aprīlī.

Gorillaz «The Now Now»

(Parlophone) 9/12

«Humanz» albuma apskatā jau minēju, ka uz kādu brīdi abu grupas ideologu - mūziķa Deimona Olbārna (Damon Albarn) un animatora Džeimija Hjūlita (Jamie Hewlett) attiecībās bija iestājies atsalums, un tas rezultējās samocītā, sadrumstalotā, viesmūziķiem pārbāztā ierakstā.

Iespējams, paši sapratuši «Humanz» neveiksmi, vīri ar jauno ierakstu nolēmuši pieturēties pie koncepcijas - mazāk ir vairāk. Jaunajā albumā «The Now Now», kas zibens ātrumā, mēneša laikā ieskaņots šā gada februārī Rietumlondonā, piedalās vien daži viesmākslinieki.

50 gadus vecais Olbārns dziesmas sacerējis grupas «Humanz Tour» turnejas laikā ASV dažādās viesnīcās pagājušā gada rudenī un ziemā, un bijis tik iedvesmots, ka gandrīz visas dziesmas albumā iedziedājis viens pats. Galvenais palīgs studijā bijis Džeimss Fords, bijušais elektroniķu «Simian Mobile Disco» dalībnieks.

Foto: Publicitātes

Jau pirmā albuma dziesma «Humility», kurā ģitāru iespēlējis 75 gadus vecais ģitāras lielmeistars Džordžs Bensons (George Benson), pulsē vieglā elektroniskā grūvā ar elektrofanka un džeza ģitāras elementiem, ieskicējot albuma kopējo rokrakstu. «The Now Now» salīdzinoši ir mazāk balstīts hiphopa estētikā, ja neskaitām Snoop Dogg deklamāciju dziesmā «Hollywood», vairāk smeļas iedvesmu 70., 80. fankmūzikā, 60. soulā.

Saturiski Olbārns reflektē pats par savu dzīvi, savām izjūtām, ego spodrināšanu, vientulību.

Nelielas izmaiņas notikušas arī pašā virtuālās grupas sastāvā. Blakus Olbārna alterego 2-D, bundziniekam Raselam Hobsam, ģitāristei Nūdlai vairs basu nespēlē Mērdoks, kurš šobrīd izcieš cietumsodu par narkotiku tirdzniecību (tāda ir Hjūlita iecere). Viņa vietā stājies cita animācijas seriāla «Powerpuff Girls» varonis Eiss. Šis solis ir saskaņots ar «Powerpuff Girls» veidotājiem.

«Blur» kolēģa, ģitārista Greiema Koksona spēle dzirdama dziesmā «Magic City», amerikāņu dziedātājas Abras balss dzirdama grūvīgajā «Sorcererz».

Lielisks ir kustīgais elektrofanka paraugs «Lake Zurich», kurā iestrādāti eleganti cowbell piesitieni, tos iespēlējis nigēriešu izcelsmes perkusionists Remijs Kabaka (Remi Kabaka Jr).

Savos 50 gados Olbārns gan ar «Blur», gan dažādiem «world music» projektiem, operām radījis vairāk nekā 20 studijas ierakstus. Protams, radošā līkne vienu brīdi ir vedusi lejup, taču, šķiet, ar šo mēneša laikā uzcepto plati Olbārns ir atguvis trešo vai pat ceturto elpu, ieņemot stabilu klasiķa vietu mūsdienu popmūzikā.

Izdošanas datums - 29.06.2018.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu