Irākas premjers liek izpildīt nāvessodus visiem notiesātajiem džihādistiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi ceturtdien deva rīkojumu nekavējoties izpildīt nāvessodus simtiem notiesātu džihādistu, lai ātri atriebtos par džihādistu grupējuma «Islāma valsts» astoņu gūstekņu nogalināšanu.

Abadi, kurš ticis vainots nepietiekamā cīņā pret «Islāma valsti», deva rīkojumu «nekavējoties sodīt uz nāvi notiesātos teroristus, kuru spriedumi ir izgājuši izšķirošo stadiju», paziņoja viņa birojs.

Rīkojums attiecas uz tiem notiesātajiem, kuru apelācijas pret piespriesto nāvessodu ir izsmeltas.

Datums, kurā sāktos masveidīga nāvessodu izpilde pakarot, netika paziņots.

Irākā par dalību grupējumā «Islāma valsts» ir piespriesti nāvessodi vairāk nekā 300 cilvēkiem, tai skaitā apmēram 100 ārvalstu sievietēm, un mūža ieslodzījums vairākiem simtiem cilvēku, aprīlī informēja ziņu avots tiesu aprindās.

Vairums uz nāvi notiesāto sieviešu ir no Turcijas vai bijušajām padomju republikām. Nāvessods piespriests arī vienam vīrietim no Krievijas un vienam Beļģijas pilsonim.

Abadi ceturtdien solīja atriebt astoņu «Islāma valsts» gūstekņu nāvi dienu pēc tam, kad viņu līķi tika atrasti pie automaģistrāles uz ziemeļiem no Bagdādes.

«Mūsu drošības un militārie spēki īstenos spēcīgu atriebību šīm teroristu šūniņām,» premjers paziņoja augstākajām armijas amatpersonām un ministriem.

«Mēs apsolām, ka nogalināsim vai apcietināsim tos, kas izdarījuši šo noziegumu,» sacīja Abadi.

Pie Salāhedīnas provinces Telšarafas pilsētas atrastie līķi bija spridzekļu vestēs un daļēji sadalījušies, paziņoja armija.

Seši no šiem gūstekņiem sestdien bija parādīti videoierakstā, kuru publicēja «Islāma valsts» propagandas atzars «Amaq», apgalvojot, ka tie ir Irākas policisti vai paramilitāro spēku «Hashed al-Shaabi» locekļi.

Džihādisti šajā ierakstā draudēja nogalināt gūstekņus, ja Irākas iestādes trīs dienu laikā neatbrīvos no saviem cietumiem sunnītu sievietes.

Abadi sacīja, ka autopsiju dati norāda uz to, ka gūstekņi jau bija miruši šī ieraksta publicēšanas laikā, un ka «teroristi publicēja šo video, mēģinot mūs piekrāpt».

Irākas drošības spēki «arī noskaidros, kas nodeva informāciju teroristu šūniņai», solīja Abadi.

Irāka ir vairākkārt kritizēta par lielo nāvessodu skaitu, ko piespriedušas pretterorisma tiesas. 2017.gadā šajā valstī tika izpildīti vismaz 111 nāvessodi pakarot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu