Kučinskis: Baltijas valstis ir Kohēzijas politikas veiksmes stāsts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Baltijas valstis ir Kohēzijas politikas veiksmes stāsts, pirmdien devītajā Eiropas Savienības (ES) Baltijas jūras stratēģijas ikgadējā forumā uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjer birojā aģentūru LETA informēja, ka, uzrunājot foruma dalībniekus tā atklāšanas pasākumā, Kučinskis norādīja, ka ES Baltijas valstis atpazīst kā zaļu, videi draudzīgu un inovatīvu reģionu Eiropas ziemeļos. Kopš stratēģijas Baltijas jūras reģionam apstiprināšanas ar visu trīs valstu kopējām pūlēm ir īstenoti daudzi veiksmīgi projekti. Vienlaikus viņš piebilda, ka nav pamata apstāties, jo reģionam priekšā ir lieli izaicinājumi un iespējas.

«Baltijas valstis daudz paveikušas ceļā no «enerģētikas salas» uz integrāciju ES enerģijas tirgū, pateicoties būtiskam ES atbalstam. Reģionālā sadarbība ar nozīmīgu Eiropas Komisijas līdzdalību ir sniegusi nozīmīgu ieguldījumu funkcionējoša un atvērta elektrības un gāzes tirgus izveidē. Tādēļ ES Enerģētikas Savienības mērķi un principi mums saglabājas īpaši svarīgi,» uzsvēra Ministru prezidents.

Kučinskis arī atzina, ka Latvijā šobrīd tiek attīstīts datos balstītas nācijas koncepts, kurā, balstoties uz publisko datu pieejamību, sabiedrības izglītošanu un iesaistīšanu caur atvērtajiem datiem, tiks strādāts ar jauniem un inovatīviem produktiem.

«Ar cerībām skatāmies uz inovāciju ekosistēmas attīstību ES. Vēlētos, lai arī mūsu inovatori, tostarp mākslīgā intelekta, kvantu datoru, viedo automašīnu jomās, sevi šajā ietvarā ieraudzītu,» pauda Kučinskis.

Tāpat viņš pievērsa uzmanību ES daudzgadu budžeta jautājumam, norādot, ka dzīves līmeņa izlīdzināšanai ES ir jābūt galvenajai daudzgadu budžeta prioritātei.

«Mēs iestāsimies par adekvātu Kohēzijas politikas finansējumu, un strādāsim, lai Kohēzijas līdzekļu sadales kritēriji nodrošinātu uzsvaru uz reģioniem, kas vēl atpaliek no ES vidējā iekšzemes kopprodukta. Baltijas valstis ir apliecinājušas darbībā, ka ir Kohēzijas politikas veiksmes stāsts,» uzsvēra Kučinskis.

Vienlaikus viņš vērsa uzmanību, ka būtiska ir integrēta ES pētniecības, inovāciju un digitālās vides attīstība. Tāpēc jo īpaši tiek novērtēts Eiropas Komisijas piedāvājums nākamajā daudzgadu budžeta periodā palielināt finansējumu pētniecībai un inovācijām digitālās jomas attīstībai.

Forumā piedalījās arī Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass, Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis, Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs, kā arī Eiropas Komisijas viceprezidents Andruss Ansips un komisāre reģionālās politikas jautājumos Korīna Kreta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu