Kučinskis uzsver poļu kopienas ieguldījumu Latvijas valsts izaugsmē un labklājībā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Poļu kopienas ieguldījums Latvijas valsts izaugsmē un labklājībā vērtējams ļoti augstu, tiekoties ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu, uzsvēra Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kā aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā, tikšanās laikā tika apspriestas tēmas, kas skar Latvijas un Polijas sadarbību, īpaši pievēršoties ekonomiskās sadarbības iespējām un reģionālajiem infrastruktūras projektiem, gatavošanos NATO samitam Briselē, kā arī aktuālos Eiropas Savienības (ES) jautājumus.

Ministru prezidents norādīja uz ļoti labo sadarbību ar poļu mazākumtautību mācību iestādēm Rīgā, Krāslavā, Daugavpilī un Rēzeknē. Viņš apliecināja Polijas kolēģim, ka Latvija rūpējas un arī turpinās rūpēties par poļu mazākumtautību skolām Latvijā.

Runājot par drošības jautājumiem, Ministru prezidents augstu novērtēja Polijas ieguldījumu Baltijas reģiona drošībā, nosūtot spēkus uz Kanādas vadīto NATO kaujas grupu Latvijā. Tāpat augstu novērtēja kopīgo darbu NATO «StratCom» izcilības centrā Rīgā un Polijas regulāro dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanā. Kučinskis atzīmēja, ka ES arvien aktīvāk strādā pie drošības un aizsardzības politikas attīstīšanas.

«ES un NATO sadarbība būs viens no centrālajiem NATO Briseles samita dienas kārtības jautājumiem. Darbs ES, lai attīstītu militāro mobilitāti tās teritorijā, nepieciešams arī NATO. Tā stiprinām drošību Baltijas jūras reģionā un Eiropā kopumā,» sacīja Ministru prezidents.

Īpaša uzmanība sarunas laikā tika pievērsta jautājumam par ES daudzgadu budžetu. Kučinskis uzsvēra, ka Latvija nevar būt apmierināta par šī budžeta pašreizējo projektu. «Latvija cīnīsies par adekvātu finansējumu Kohēzijas politikai un Kopējai lauksaimniecības politikai. Tāpat mums svarīgi nodrošināt pietiekamu finansējumu lielajiem transporta un enerģētikas projektiem - «Rail Baltica» un Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācijai ar kontinentālo Eiropu. Būtiski, lai gala vienošanās par Kohēzijas politikas finansējumu atspoguļo reālo sociālekonomisko attīstības līmeni un finansējums tiek novirzīts mazāk attīstīto valstu atbalstam,» teica Kučinskis.

Pašreiz piedāvātajā ES daudzgadu budžeta plānā tiek piedāvāts, ka Latvijai Kohēzijas finansējums samazinātos par 13%, salīdzinot ar iepriekšējo periodu.

Polijas prezidenta Dudas oficiālā vizīte Latvijā notiek gadā, kad tiek atzīmēta Latvijas valsts un Polijas neatkarības atjaunošanas simtgade. Kučinskis saņēma Polijas prezidenta apsveikumu Latvijas Republikas simtgadē ar apliecinājumu, ka šī gada 18.novembrī Polijas prezidenta pils Varšavas centrā tiks izgaismota Latvijas karoga krāsās.

Latviju un Poliju vieno aktīvs politiskais dialogs, Ministru prezidents regulāri tiekas ar Polijas premjerministru Mateušu Moravecki dažādos sadarbības formātos. Polija ir starp vadošajiem Latvijas ārējās tirdzniecības partneriem. Savstarpējā preču tirdzniecība 2017.gadā pieauga par vairāk nekā 8%.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu