Lietuva: Astravjecas AES stresa testi nesniedz atbildes uz galvenajiem jautājumiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas ziņojums par stresa testiem topošajā Astravjecas atomelektrostacijā (AES) nespēj sniegt atbildes uz galvenajiem jautājumiem, kas satrauc Lietuvu, paziņojusi Lietuvas Valsts kodoldrošības inspekcija (VATESI).

Baltkrievija ir iesniegusi savu ziņojumu par AES veiktajiem stresa testiem izskatīšanai Eiropas Komisijai (EK).

VATESI vadītāja vietnieks Sigits Slepavičs ziņu aģentūrai BNS norādīja, ka galvenais jautājums, kas satrauc Lietuvu, ir Astravjecas AES atrašanās vieta, un stresa testi uz šo jautājumu neattiecas.

«Tas nozīmē, ka jautājums paliek neatbildēts, tāpat kā jautājumi par vides ietekmes novērtējumu, celtniecības un darbības kvalitāti, drošības garantēšanu un citi Lietuvai svarīgi jautājumi,» sacīja Slepavičs.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķir tikai aptuveni 110 kilometri.

Slepavičs vadīs lietuviešu speciālistu grupu, kas analizēs Baltkrievijas ziņojumu par stresa testiem Astravjecas AES. Arī EK izveidojusi ekspertu grupu.

Lietuvas grupai ir laiks līdz 5.janvārim, lai sagatavotu komentārus un jautājumu par Baltkrievijas ziņojumu un iesniegto tos EK.

Slepavičs skaidroja, ka EK izskatīs ziņojumu saskaņā ar noteiktu struktūru un prasībām, kuras jāievēro arī lietuviešu ekspertiem.

«Tā kā vietas izvēle nav aplūkota, mums nebūs iespējas uzdot šos jautājumus. Bet tas neko nenozīmē. Šie jautājumi paliek spēkā,» viņš piebilda.

EK apkopos Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu komentārus un jautājumus un iesniegs tos Baltkrievijai. EK savu novērtējumu sniegs tikai pēc tam, kad būs saņēmusi no Baltkrievijas atbildes uz uzdotajiem jautājumiem.

Slepavičs prognozē, ka EK savu novērtējumu varētu sniegt jūnijā.

Stresa testus 2016.gadā veica būvdarbu ģenerāluzņēmēja - Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas «Rosatom» - meitasuzņēmums «Atomprojekt».

Lietuvas valdība uzskata, ka stresa testi nesniedz atbildes uz visiem jautājumiem, jo nav veikti pilnā apjomā un pēc Eiropas metodoloģijas. Valdība pieprasījusi testu atkārtošanu, balstoties uz Eiropas metodoloģiju.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs novembrī paziņoja, ka šie testi nav uzskatāmi par pierādījumu, ka spēkstacija ir droša.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka spēkstacija tiek celta, neievērojot drošības prasības. Pastāv arī bažas, ka jaunā AES varētu traucēt Lietuvai sinhronizēt savus elektrotīklus ar Rietumeiropu.

Minska noraida Lietuvas pārmetumus, apgalvojot, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk, savukārt Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu