EP apstiprina noteikumus, kas padarīs vieglāku pārrobežu iepirkšanos internetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) šodien apstiprinājis noteikumus, kas padarīs vieglāku pārrobežu iepirkšanos internetā, sniedzot pircējiem tiešsaistē plašākas iespējas pirkt preces, rezervēt naktsmītnes vai iegādāties mūzikas festivālu biļetes, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem patērētāji varēs brīvi izvēlēties mājas lapu, kurā iegādāties preces vai pakalpojumus, un pārdevējs nedrīkstēs bloķēt pieeju lapai vai novirzīt pircēju uz citu lapu viņa dzīvesvietas vai pat tikai atrašanās vietas dēļ.

Pārdevējiem būs jāpiemēro vienādi noteikumi pircējiem no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm jeb jānodrošina vienādas cenas un nosacījumi tiem klientiem, kuri iegādājas preces - sadzīves tehniku, elektroniku, apģērbu, un izvēlas piegādi dalībvalstī, kurā pārdevējs saskaņā ar saviem noteikumiem veic piegādes, vai ar pārdevēju vienojas par piegādi citā ES dalībvalstī (pārdevējiem nebūs pienākuma veikt piegādi visās valstīs).

Tāpat pārdevējiem būs jānodrošina vienādas cenas un nosacījumi tiem klientiem, kuri saņem elektroniskus pakalpojumus, kurus neaizsargā autortiesības - piemēram, mākoņdatošanas pakalpojumus, datu uzglabāšanas pakalpojumus, tīmekļa vietņu mitināšanu, kā arī tiem, kas iegādājas pakalpojumus, kas tiek sniegti tirgotāja telpās vai fiziskajā atrašanās vietā, kur tirgotājs darbojas. Tādi ir, piemēram, viesnīcu rezervācija, sporta pasākumi, automašīnu noma, mūzikas festivālu vai atpūtas parku biļetes, skaidroja birojā.

Noteikumi arī neļaus piemērot atšķirīgus nosacījumus atkarībā no maksājumu kartes izdošanas vietas. Kaut gan tirgotāji joprojām varēs izvēlēties pieņemamos maksājumu veidus, viņi nedrīkstēs atteikt maksājumu viena maksājuma veida ietvaros, piemēram, nepieņemt maksājumu karti tāpēc, ka tā izdota noteiktā valstī.

Jaunie noteikumi pagaidām netiks piemēroti ar autortiesībām aizsargātam saturam - piemēram, e-grāmatām, lejuplādējamai mūzikai vai tiešsaistes spēlēm. Eiropas Komisijai (EK) tomēr divu gadu laikā būs jāsniedz atzinums, vai ģeogrāfiskās bloķēšanas aizliegums būtu piemērojams arī šādam saturam. Noteikumi pagaidām neattieksies arī uz audiovizuālajiem un transporta pakalpojumiem, un arī to iespējamā iekļaušana noteikumu tvērumā būs jāizvērtē EK.

Vienošanās par ģeogrāfiskās bloķēšanas regulu vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei. Jaunie noteikumi stāsies spēkā deviņus mēnešus pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu