«Ventspils» basketbolisti 10. reizi kļūst par Latvijas čempioniem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

«Ventspils» basketbolisti trešdien viesos «Arēnā Rīga» ar rezultātu 81:78 (20:27, 27:12, 22:16, 12:23) uzvarēja «VEF Rīga» komandu «OlyBet» Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas sestajā spēlē, 10. reizi vēsturē izcīnot valsts čempionu titulu.

LBL šīs sezonas finālsērijā «Ventspils» triumfēja ar rezultātu 4-2, uzvarētāju kausu paceļot virs galvas pirmo reizi kopš 2014.gada.

Ar 10 čempionu tituliem «Ventspils» ir tituliem bagātākā komanda LBL vēsturē. Ar 8 zelta medaļām otrā titulētākā komanda ir «Brocēni», kas dominēja laika posmā no 1992. līdz 1999. gadam.

Laika posmā no 2000. līdz 2006.gadam ventspilnieki bija nepārspēti 7 reizes pēc kārtas, zelta medaļas izcīnot arī 2009. un 2014.gadā.

Par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts «Ventspils» līderis Aigars Šķēle.

Trešdien aizvadītajā mačā viesiem rezultatīvākais ar 15 punktiem bija lietuvietis Juļs Juciks, bet pa 12 punktiem pievienoja Šķēle un Rihards Lomažs. Šķēle izcīnīja arī septiņas atlēkušās bumbas un izdarīja piecas rezultatīvas piespēles, kas bija labākie rādītāji komandā.

Savukārt «VEF Rīga» komandā 22 punktus guva amerikānis Kendriks Brauns, 16 punktus sameta meksikānis Alekss Peress, kurš gan piezīmju normas dēļ maču beidza pirms laika, kamēr ar 13 punktiem izcēlās Kaspars Vecvagars.

Spēles sākumā labāki bija rīdzinieki, bet tad notikumus kontrolēja «Ventspils», taču beigās kurzemnieki izsēja palielu pārsvaru, ļaujot rīdziniekiem cerēt uz uzvaru spēlē. Tiesa, mačā pēdējā minūtē aukstasinīgāk nospēlēja «Ventspils» komandas vīri.

Abas komandas šo spēli aizvadīja ar deviņiem spēlētājiem, piedevām «Ventspils» komandai otrajā puslaikā nespēja palīdzēt Emanuēls Ubilla, kurš pirmajā puslaikā guva astoņus punktus, bet pēc tam traumas dēļ laukumā nedevās.

Tikmēr «VEF Rīga» komandai arī šajā mačā nepalīdzēja komandas kapteinis Mareks Mejeris, kuram ir ceļgala trauma, ko viņš guva VTB Vienotās līgas ceturtdaļfināla spēlē pret Maskavas CSKA. Jau iepriekšējos trīs fināla mačos rīdziniekiem bija jāiztiek bez viena no komandas vadošajiem spēlētājiem.

Spēli labāk iesāka rīdzinieki, kuri panāca 12:4 savā labā, tomēr pēc tam «Ventspils» guva sešus punktus pēc kārtas. Pirmās ceturtdaļas beigās «VEF Rīga» gan atkal spēja atrauties (27:20), jo ventspilniekiem nesekmējās ar soda metieniem, lai gan viņi tos izpildīja uz pusi vairāk par pretiniekiem.

Savukārt otrās ceturtdaļas pirmajā pusē rīdzinieki spēja saglabāt pārsvaru 35:30, taču tad laukuma saimnieku uzbrukums sāka buksēt, bet «Ventspils» veica izrāvienu 13:2, pirmā puslaika beigu daļā iegūto pārsvaru palielinot līdz astoņiem punktiem.

Tikmēr trešajā ceturtdaļā «Ventspils» spēja ne tikai saglabāt pārsvaru, bet to arī palielināt, pirms pēdējām desmit minūtēm esot vadībā ar 69:54.

Tomēr mača beigas bija ļoti dramatiskas, jo «VEF Rīga» aizsardzībā spēja nobremzēt pretiniekus, minūti un 22 sekundes pirms pamatlaika beigām jau panākot 78:77 savā labā. Taču turpinājumā rīdzinieki kļūdījās, kamēr «Ventspils» komandā kapteinis Māris Gulbis trāpīja divpunktnieku, bet pašās beigās divus sodiņus iemeta arī Dominess Bērnets, kas ļāva kurzemniekiem sākt līksmot.

Pirmie divi šīs sērijas mači norisinājās Ventspilī. Vispirms 19.maijā kurzemnieki guva uzvaru ar 94:87, bet divas dienas vēlāk «VEF Rīga» revanšējās ar 81:71.

Pēc ilgāka pārtraukuma, kas radās, jo «VEF Rīga» piedalījās VTB Vienotās līgas izslēgšanas spēļu turnīrā, finālsērija ceturtdien atsākās Rīgā, kad mājinieki guva virsroku ar rezultātu 76:66, bet sestdien ventspilnieki revanšējās ar 89:83.

Savukārt jau pirmdien Kurzemes klubs savā laukumā guva pārliecinošu uzvaru ar 96:73, sperot vēl vienu soli tuvāk titulam.

Šī bija pirmā reize LBL vēsturē, kad sezona tika noslēgta jūnijā.

Šāds kalendārs izveidojās pēc tam, kad «VEF Rīga» basketbolisti sasniedza VTB Vienotās līgas izslēgšanas turnīru, kur gan ceturtdaļfināla sērijā ar 0-3 piekāpās spēcīgajai Maskavas CSKA.

«Ventspils» LBL finālsērijā piedalījās 18.reizi 21 sezonas laikā, tai skaitā 16.reizi to darīja ar pamatturnīra laikā izcīnītajām sava laukuma priekšrocībām. Desmit reizes tās palīdzēja izcīnīt čempionu kausu, tai skaitā divreiz (2000. un 2009. gadā) izdevās savā laukumā gūt virsroku sērijas izšķirošajā - septītajā - spēlē.

«VEF Rīga» finālsērijā piedalījās devīto gadu pēc kārtas, piecas reizes tiekot pie titula, bet tagad ceturto reizi zaudējot.

«Ventspils» izcīnīja uzvaru arī LBL pamatturnīrā, sezonas gaitā pa reizei zaudējot komandām, kas ieņēma pozīcijas no otrai līdz ceturtajai vietai. Starptautiskajā arēnā viņiem bija ne tik veiksmīgs starts FIBA Čempionu līgā, izcīnot uzvaras pār iepriekšējā gada uzvarētājiem Spānijas klubu Tenerifes «Iberostar», tomēr paliekot uzvaras attālumā no izslēgšanas turnīra.

Savukārt «VEF Rīga» LBL regulārajā turnīrā pa divām reizēm zaudēja «Ventspilij» un «Ogrei». Vienotajā līgā rīdzinieki, tikai pateicoties konkurentu neveiksmēm pēdējā mačā, iekļuva izslēgšanas turnīrā.

Abas komandas Latvijas čempionāta finālsērijā tikās septīto reizi pēdējo astoņu gadu laikā. Piecās no septiņām iepriekšējām sērijām uzvarēja rīdzinieki.

Šosezon pamatturnīrā no trim mačos divos pārāki bija Kurzemes basketbolisti (18.novembrī 75:58 un 14.aprīlī 87:80), bet vienā duelī uzvarēja rīdzinieki (21.martā 82:63).

«Ventspils» galvenais treneris Roberts Štelmahers zelta sērijā komandu vadīja piekto reizi, bet iepriekšējās četrās viņš guva divus titulus - 2014.gadā ar «Ventspili» un divus gadus vēlāk ar Valmieras basketbolistiem.

Jānim Gailītim galvenā trenera statusā šī bija trešā finālsērija pēc kārtas - 2016.gadā piedzīvots zaudējums, bet pērn gūta uzvara.

Tikmēr LBL bronzas medaļas šogad pirmo reizi vēsturē ieguva «Jūrmala», kas ar 3-0 pārspēja «Ogri».

LBL regulāro sezonu pirmajā vietā noslēdza «Ventspils», kas 29 mačos guva 26 uzvaras, savukārt ar 19 panākumiem 23 dueļos sekoja «VEF Rīga». Tikmēr «Jūrmalai» bija 21 uzvara 29 cīņās, bet 20 panākumus guva «Ogre».

Piektajā vietā ar sešām uzvarām 16 mačos regulārajā čempionātā palika «Valka»/«Valga», kam ar astoņiem panākumiem 29 cīņās sekoja LU. Savukārt ar tikpat uzvarām septītajā pozīcijā ierindojās «Betsafe»/«Liepāja».

Tikmēr astotā ar astoņām uzvarām 29 mačos bija «Jēkabpils», bet turnīra tabulu noslēdza «Valmiera»/ORDO, kas sakrāja četras uzvaras 29 dueļos.

Šajā LBL sezonā augstākajā divīzijā piedalījās deviņas komandas. Septiņas no tām aizvadīja četru apļu turnīru, kamēr «VEF Rīga» spēlēja trīs apļus, bet «Valka»/«Valga» - divus. Rīdzinieki paralēli startē arī VTB Vienotajā līgā, bet pierobežu pilsētu komanda no Valkas un Valgas piedalījās arī Igaunijas čempionātā.

Iepriekšējā pavasarī LBL čempionātā triumfēja «VEF Rīga» komanda, finālsērijā visos četros mačos uzvarot «Ventspili», kamēr bronzas godalgas pēc ilgāka pārtraukuma ieguva «Barons kvartāls», kas neilgi pirms jaunās sezonas pavēstīja, ka atsauc dalību no sacensībām.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu