ES sāks iestāšanās sarunas ar Albāniju un Maķedoniju

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AURORE BELOT / AFP

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis otrdien piekritušas uzsākt iestāšanās sarunas ar Maķedoniju un Albāniju, taču tas būs atkarīgs no panāktā progresa nepieciešamo reformu īstenošanā.

Ziņa papildināta

Šāds lēmums pieņems pēc visu dienu ilgušajām debatēm dalībvalstu ES lietu ministru sanāksmē.

Lai gan Eiropas Komisija (EK) jau aprīlī rekomendēja iestāšanās sarunu uzsākšanu, dažas no dalībvalstīm pauda bažas par korupciju un likuma varas nodrošināšanu abās kandidātvalstīs.

Galu galā tika panākta vienošanās par kompromisu - Albānijai un Maķedonijai pirms sarunu uzsākšanas 2019.gada nogalē jādemonstrē atbilstošs progress pieprasīto tiesu sistēmas reformu īstenošanā un korupcijas apkarošanā.

Lai garantētu, ka šie priekšnosacījumi tiek pildīti, ES dalībvalstīm nākamgad būs atkārtoti jābalso par sarunu uzsākšanu.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) ES Vispārējo lietu padomes (VLP) sanāksmē Luksemburgā paudis atbalstu ES sarunu uzsākšanai ar Albāniju un Maķedoniju, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Rinkēvičs arī apsveica Grieķiju un Bijušo Dienvidslāvijas republiku Maķedoniju ar vēsturisko vienošanos par valsts nosaukuma maiņu. Ja nosaukumu ratificēs abu valstu parlamenti un Bijusī Dienvidslāvijas republika Maķedonija to apstiprinās arī referendumā, turpmāk valsts tiks dēvēta par Ziemeļmaķedonijas Republiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu