Tapusi filma par par mākslinieku Imantu Tilleru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

5. jūlijā īpašā seansā kinoteātrī «Splendid Palace» tiks demonstrēta Antras Cilinskas dokumentālā filma par Imantu Tilleru, vienu no nozīmīgākajiem Austrālijas mūsdienu māksliniekiem. Tas būs vienīgais seanss ar mākslinieka piedalīšanos, kurš Latvijā ieradies, lai Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros 6. jūlijā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē atklātu vērienīgu personālizstādi «Ceļojums uz nekurieni».

Trimdas latviešu ģimenē dzimušais Imants Tillers (1950) ir viens no vadošajiem Austrālijas mūsdienu māksliniekiem, kura darbus var lasīt kā sava veida pasaules grāmatu, jo tajos visi notikumi ir saistīti un kultūras citāti savstarpēji mijiedarbojas. Mākslinieka vecāku emigrācija no Latvijas viņa darbos radījusi arī reflekcijas par migrāciju un dvēseles pārvietošanu. Imants Tillers pārstāvējis Austrāliju Sanpaulu biennālē (1975), Documenta 7 (1982) un 42. Venēcijas mākslas biennālē (1986). Autoram notikušas personālizstādes Mūsdienu mākslas institūtā Londonā (1988), Nacionālajā mākslas galerijā Velingtonā (1989), Nacionālajā Austrālijas mākslas galerijā Kanberā (2006). Starptautisku reputāciju Tillers ieguvis, piedaloties grupu izstādēs Gugenheima muzejā Ņujorkā, Osakas glezniecības triennālē (1990), Stedelijka muzejā Amsterdamā. Tāpat mākslinieks saņēmis nozīmīgas mākslas balvas: Osakas triennāles balvas (zeltu - 1993, bronzu - 1996, sudrabu - 2001), Beidžinas mākslas biennāles balvu (2003) un galveno Austrālijas mākslas balvu ainavu glezniecībā - Vinna balvu (2012, Wynne Prize). 2013. gadā iekļuva Austrālijas Arčibalda balvas finālā (Archibald Prize).

Antras Cilinskas dokumentālajā filmā «Iemesti pasaulē» skatītājam būs iespēja redzēt gan unikālo mākslas tapšanas procesu mākslinieka darbnīcā Austrālijā (mākslinieks savus darbus veido, izmantojot nelielus ar audeklu apvilktus taisnstūra kartonus, no kuriem tiek salikti bieži vien izmēros iespaidīgi darbi), gan sekot līdzi viņam dažādos mākslas notikumos.

Unikāls ir fakts, ka filmēšanas grupai bija iespēja doties līdzi Imantam Tilleram pie aborigēnu mākslinieka Maikla Nelsona Džagamaras, kurš dzīvo ļoti noslēgtā kopienā.

Dokumentālā filma veidota Jura Podnieka studijā. Režisore Antra Cilinska, operatori Robert C Morton (Austrālija) un Andrejs Verhoustinskis, montāžas režisore Sandra Alksne un Antra Cilinska, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, pēcapstrāde Mātiņš Jurēvics, Oskars Morozs un Andris Zemītis. Seanss kinoteātrī «Splendid Palace» 5. jūlijā notiks plkst. 19.00. Biļetes var iegādāties Biļešu Servisa kasēs un internetā, kā arī stundu pirms seansa sākuma kinoteātrī.

Filmas oficiālā pirmizrāde gaidāma 2018. gada rudenī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu