Spuldze, kas iznīcinās baktērijas virtuvē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Lai gan rūpīga virtuves tīrīšana jau ir lielisks veids, kā atbrīvoties no netīrumiem, gaismekļu ražotāji tīrīšanu tagad pacēluši jaunā līmenī. Amerikāņu uzņēmums «Vital Vio» ir izstrādājis antibakteriālas spuldzes, kuru gaisma spēs iznīcināt baktērijas, pelējuma sēņu sporas un citus kaitīgos mikroorganismus.

Pēc tam, kad biomedicīnas studentes Kolīnas Kostello vecmāmiņa ieguva stafilokoku izraisītu infekciju slimnīcas gultā, meitene nolēma atrast gudrāku veidu, kā cīnīties ar baktērijām. Lai arī pastāv vairāki veidi, kā iznīcināt kaitīgos mikroorganismus, biomedicīnas studente meklēja variantus, kā aprīkot ikdienas rīkus un mēbeles, lai uz tām pēc iespējas mazāk uzkrātos cilvēkam kaitīgās baktērijas. Pirms tam baktēriju iznīcināšanai izmantoja ultravioleto starojumu, kas ir kaitīgs cilvēkiem un mājdzīvniekiem, tāpēc antibakteriālajās spuldzēs ir jāizmanto uzlabots LED apgaismojums.

Vien 2013. gadā radītais uzņēmums, sadarbojoties ar veselu lērumu zinātnieku un inženieru, ir izstrādājis LED spuldzes ar īpašiem redzamās gaismas viļņiem, kas nenodara pāri cilvēku vai mājdzīvnieku redzei. Uzņēmums apgalvo, ka šīs spuldzes spēj iznīcināt salmonellas, difterijas nūjiņas, E. coli un stafilokokus, kuri vienkārši notīrot vai nomazgājot no virsmām tik viegli nepazudīs. Tiklīdz gaisma ir ieslēgta, tā pakāpeniski iznīcina kaitīgos mikroorganismus.

Īpašās, baktērijas iznīcinošās spuldzes ir piemērotas virtuves, biroju, vannas istabu un pat slimnīcu palātu apgaismošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu