Eksperta ieteikumi: ko ņemt vērā, izvēloties virtuves izlietni (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Franke

Mūsdienās, izvēloties virtuves izlietni, ir viegli apjukt, jo to klāsts ir ārkārtīgi plašs. Lai gūtu ieskatu, pēc kādiem principiem izvēlēties virtuves sistēmu savam mājoklim, nekustamo īpašumu sludinājumu portāls City24.lv prasīja padomu Normundam Dambim, kurš ir pasaulē vadošā virtuvju sistēmu ražošanas uzņēmuma «Franke» pārstāvis Latvijā. Viņu varētu dēvēt par ekspertu šajā jomā, jo Normunds starptautiskajam uzņēmumam veiksmīgi palīdz realizēt produkciju Latvijā jau 13 gadu garumā. 

Dzīvo līdzi laikam

Normunds Dambis, uzņēmuma «Franke» pārstāvis Latvijā, iesaka, ka iekārtojot virtuvi, cilvēkiem vajadzētu sekot līdzi mūsdienu tendencēm. Viņš atgādina, ka ir pagājis laiks, kad nebija ne izvēles, ne iespējas iegādāties sev ko atšķirīgu vai vienkārši tīkamu. Šobrīd iespējas ir praktiski neierobežotas, un ir svarīgi visu to zināt, pirms izvēlaties.

Izvērtē, cik bieži gatavo

Mūsu ikdienas paradumi atšķiras. Ir cilvēki, kuri virtuvē pavada lielu daļu savas ikdienas un labprāt gatavo, taču ir arī tādi, kuriem šī telpa mājās ir vien rīta kafijas baudīšanai vai tējas krūzes izskalošanai. Izvērtējot, kurš no šiem cilvēkiem esi tu, arī izvēlies attiecīga lieluma un funkciju virtuves sistēmu. Proti, ja darbojies virtuvē bieži, ieteicams izvēlēties lielāku izlietni, lai pašam būtu ērti un patīkami. «Jāizdomā, ko īsti virtuvē darīsi, cik daudz vietas tas prasīs, un tad no pieejamiem variantiem jāizvēlas sev labākā un piemērotākā virtuves sistēma,» norāda «Franke» pārstāvis Latvijā.

Foto: Franke

Pievērs uzmanību funkcionalitātei

«Franke» jau sen izlietni biežāk dēvē par sistēmu, jo izlietne, kas papildināta ar ērtiem piederumiem, kļūst par sistēmu. Latvijā daudzu klientu viena no biežāk pieļautajām kļūdām, izvēloties izlietni virtuvei, ir nepietiekama iedziļināšanās tās funkcionalitātē. Tā vietā viņi ievērojami lielāku uzmanību mēdz pievērst vizuālajiem aspektiem, taču aizmirst par funkcijām, ko tai vajadzēs pildīt. Taču vienmēr paturi prātā ka perfekta virtuve – tas ir kopums, kurā funkcijas apvienotas ar vizuālo skatu. N.Dambis papildina teikto: «Aptuveni 60% darbību virtuvē notiek tieši ap izlietni, tāpēc būtiski iegādāties tādu sistēmu, kas pilda vairākas funkcijas vienā vietā.»

Papildaprīkojuma iegāde bieži tiek atlikta uz vēlāku laiku, līdz ar ko izlietnei tiek atņemta daļa no lietojuma funkcionalitātes.

Foto: Franke

Materiālu izvēle

«Franke» pārstāvis Latvijā aicina neieciklēties uz kādu konkrētu izlietnes materiālu, kas šobrīd ir modē. Katrs cilvēks tomēr ir unikāls, un katram ir savs dzīvesveids, vajadzības un skatījums uz mājokli. Tāpēc, pērkot virtuves sistēmu, domā par to, kas patīk un derēs tikai un vienīgi tev un tavām mājām (piemēram, kārtīgām mājsaimniecēm noteikti noderēs iespējami izturīgāka izlietne). Varbūt tas būs fragranīts, varbūt keramika, tektonīts, bet varbūt metāls – katram savs. Ja tomēr ir vēlme sekot līdzi šā brīža materiālu aktualitātēm, tad topā, īpaši jauniem cilvēkiem, ir tektonīta izlietnes, kas darinātas no stiklšķiedras un poliestera sveķiem.

Foto: Franke

Krāsu izvēle

Pirmajā brīdī šķiet, ka 10 vai 8 toņu izvēle nav visai liela, tomēr prakse pierāda, ka «Franke» izlietnes var viegli pieskaņot mūsdienu interjeram. Krāsu palete ar laiku nemanot mainās, jo gandrīz katru gadu klāt nāk kāds jauns un aktuāls tonis. Ja runā par tendencēm, šobrīd ir divi līderi: maksimāli melns Fragranit Onyx un Tectonite Carbon Black. Melnais labi sader ar keramikas vai indukcijas virsmu un citu sadzīves tehniku. Kā otro populārāko toni droši var nominēt pelēko un kašmira toni, kas ir ļoti līdzīgi - tie atšķiras vien ar sīkām niansēm. Tāpat jāuzteic gaišo toņu izvēle, jo, izvēloties tās, virtuve izskatīsies ļoti gaiša un viegla. Tomēr izvēloties balto krāsu, noteikti pajautājiet sev, vai esat gana čakls, lai to ikdienā uzturētu tīru, jo uz baltas virsmas viss ir pamanāms.

Foto: Franke

Apbruņojies ar zināšanām

Ja esat nolēmis izlietni mainīt, pirms došanās uz veikalu N.Dambis iesaka izmērīt esošo izlietni un to, kāds ir skapīša platums jeb cik daudz vietas ir zem darba virsmas. Svarīgi ir zināt arī darba virsmas dziļumu. Vēl pareizi būtu nofotografēt vai kā citādi piefiksēt esošās virsmas paraudziņu, lai varētu paskatīties, kā tas izskatīsies «dzīvē». Izmēri, krāsas, dziļums un budžets – lūk, četri svarīgākie aspekti, ko ņemt vērā, dodoties uz veikalu.

Ja plānojat pasūtīt pilnīgi jaunu virtuvi, tad jums paveras praktiski neierobežotas iespējas. Tomēr izvēle kļūst vēl grūtāka. Vispirms klausiet savu dizaineru, jo viņš vai viņa noteikti ir redzējis, kas kam piestāv. Noteikti uzklausiet draugu komentārus par viņu izvēli un nekautrējieties ar atļauju ieskatīties viņu virtuvē.

Svarīga ir arī kopšana. Ja uz izlietnes neredz ūdens piles vai netīrumus, tas nenozīmē, ka tā nav jātīra. Tomēr ir novērotas divas galējības. Ir cilvēki, kuri izlietni cenšas tīrīt intensīvi un ar agresīviem līdzekļiem, kā rezultātā jebkuru virsmu var sabojāt. Tāpat ir arī pretējais, kad izlietnei netiek pievērsta uzmanība. Vislabākais ir mērenais vidusceļš un ieskatīšanās lietošanas instrukcijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu