Kremlis: ASV un Krievija vienojušās par Putina un Trampa tikšanos trešajā valstī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons vienojušies par Putina un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās vietu un laiku, paziņojis Putina padomnieks ārlietās Jurijs Ušakovs.

Pēc viņa teiktā, par tikšanās vietu un laiku tiks paziņots ceturtdien. «Samitam izvēlēta ļoti ērta vieta gan Krievijai, gan ASV - tā ir trešā valsts,» pēc Putina un Boltona tikšanās Kremlī paziņoja Ušakovs.

Putina un Trampa sarunas ilgs vairākas stundas un tajās galvenā uzmanība tiks pievērsta divpusējām attiecībām, Sīrijai un atbruņošanās jautājumiem, sacīja Ušakovs.

Kremlis pieļauj, ka Krievijas un ASV prezidenti pēc tikšanās varētu izplatīt kopīgu paziņojumu par divpusējām attiecībām un kopīgām darbībām starptautiskajā arēnā.

Tiekoties ar Boltonu, Putins izteica cerību, ka viņa vizīte Maskavā palīdzēs uzlabot abu valstu divpusējās attiecības.

«Jūsu vizīte Maskavā dod mums cerību, ka mēs varam vismaz spert pirmo soli attiecību atdzīvināšanai starp mūsu valstīm,» uzņemot Boltonu Kremlī, sacīja Putins.

«Mēs nekad negribējām konfrontāciju,» paziņoja Putins, paužot nožēlu, ka Krievijas un ASV attiecības nav «labākajā formā».

Boltons norādīja, ka ir svarīgi turpināt sarunāties, un izteica komplimentu Putinam par Pasaules kausa futbolā sekmīgo noorganizēšanu.

2026.gadā Pasaules kausu futbolā organizēs ASV, sadarbojoties ar Meksiku un Kanādu.

«Pat agrāk, kad mūsu valstīm bija domstarpības, mūsu līderi un viņu padomnieki tikās, un es domāju, ka tas nāca par labu abām mūsu valstīm, par labu stabilitātei pasaulē,» sacīja Boltons.

Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs iepriekš trešdien sacīja, ka sarunās tiks apspriests ASV un Krievijas attiecību «skumjais stāvoklis», kā arī svarīgākie starptautiskie jautājumi.

Tramps šomēnes paziņoja, ka Krievija būtu jāuzņem atpakaļ G7 grupā, atjaunot to par G8 grupu, no kuras Krievija tika izslēgta pēc Krimas okupācijas 2014.gadā.

Boltons, kurš agrāk strādāja par ASV sūtni ANO, pazīstams ar stingru nostāju un atkārtoti aicinājis pastiprināt sankcijas pret Krieviju.

Vizītes laikā Maskavā Boltons jau ir ticies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Krievijas Drošības padomes vadītāja pirmos vietnieku Juriju Averjanovu.

Putins un Tramps apsprieda iespējamo tikšanos, kad Baltā nama saimnieks martā apsveica Putinu ar pārvēlēšanu prezidenta amatā.

Maskava paziņoja, ka Tramps ir ielūdzis Putinu apmeklēt Balto namu, taču vēlāk puses acīmredzot nosvērušās par labu neitrālai samita vietai.

Putins iepriekš šomēnes paziņoja, ka ir gatavs tikties ar Trampu tiklīdz Vašingtona būs devusi zaļo gaismu, piebilstot, ka samits varētu notikt Vīnē. Bet ASV bāzētā ziņu vietne «Politico» šonedēļ vēstīja, ka par prezidentu tikšanās vietu varētu tikt izraudzīti Helsinki.

Pēdējā īsā Putina un Trampa sastapšanās notika 2017.gada novembrī Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) samita laikā Vjetnamā.

Analītiķi prognozē, ka gaidāmo prezidentu samitu vairāk raksturos forma, nevis saturs.

Novērotāji uzskata, ka Putins nav gatavs piekāpties Ukrainas krīzes jautājumā vai citās būtiskās lietās, līdz ar to Vašingtonai nebūs iemesla pārskatīt sankcijas, ko tā piemērojusi Krievijai.

Samits, iespējams, uz laiku mazinās spriedzi ASV un Krievijas attiecībās, bet jaunas ASV sankcijas šogad ir ļoti iespējamas, uzskata eksperti, norādot, ka tām ir vairāki katalizatori, tostarp agrāk notikuši kiberuzbrukumi, kas saistīti ar Krieviju, Maskavas jaukšanās Sīrijas konfliktā un jebkuras pazīmes, ka Krievija mēģinātu iejaukties novembrī gaidāmajās ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanās.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu