Pensiju reformas dēļ cietusi Putina popularitāte Krievijā (6)

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Autokrāta Vladimira Putina popularitāte Krievijā sasniedza rekordaugstu līmeni pēc Krimas aneksijas 2014.gadā. Tagad Putina popularitātes reitings pamatīgi noslīdējis - pie tā vainojami valdības plāni ievērojami celt pensionēšanās vecumu, ziņo raidorganizācija «Bloomberg».

Jūnija vidū valsts statistikas biroja «VTsIOM» veiktā aptaujā atklājās, ka Putinam uzticas tikai 42% Krievijas iedzīvotāju. Tas ir zemākais rādītājs kopš 2013.gada decembra. Jūnija sākumā šis rādītājs bija 45%.

Putina atbalstītāju īpatsvars valstī nokritās no 77% līdz 72%. Tie ir sliktākie rezultāti kopš 2014.gada marta - pirms Krievijas iebrukuma Krimā.

Kritums Putina popularitātes rādītājos ir pirmais izmērāmais indikators sabiedrībā valdošajai neapmierinātībai ar valdības plāniem celt pensionēšanās vecumu, par ko tika paziņots 14.jūnijā - Pasaules kausa futbolā atklāšanas dienā. Pensionēšanās vecumu plānots palielināt vīriešiem līdz 65 gadiem un sievietēm līdz 63 gadiem, kas būtu pirmais šāds kāpums pēdējo teju 90 gadu laikā. Pensijas vecuma celšana notiks pakāpeniski līdz 2034.gadam.

No Padomju Savienības mantotais pensionēšanās vecums sievietēm 55 gadi un vīriešiem 60 gadi ir viens no zemākajiem pasaulē.

«Putina teflons ir mazliet ieplaisājis, bet ne pilnībā,» norāda «VTsIOM» vecākais analītiķis Grigorijs Kertmans. «Pasaules kausam visdrīzāk bija pretējs efekts. Ja kāds domāja, ka šādu paziņojumu čempionāta laikā būs vieglāk sagremot, viņš nepārzina cilvēka psiholoģiju.»

«Pensionēšanās vecuma celšana ir fundamentāli nepatīkams mērs, un to parasti pieņem mazāk skarbā manierē,» uzsver Kertmans.

Putinam tagad nāksies iedzīvotājiem sniegt «nopietnas koncesijas», lai sabiedrības noskaņojumu briestošo protesta akciju ēnā vērstu sev par labu, domā Maskavā bāzētā Polittehnoloģiju centra direktora vietnieks Aleksejs Makarkins. Lai to panāktu, Putinam nāksies spēlēt «labo caru».

Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs 1.jūlijā aicinājis uz protestiem 20 Krievijas pilsētās. Arī Krievijas lielākā arodbiedrība plāno doties demonstrācijās.

Kremlis tikmēr cenšas norobežot Putinu no pensiju reformas, sakot, ka valsts vadītājs neesot iesaistīts valdības diskusijās un plānos. «Ja Putins būtu personīgi izziņojis pensiju reformu, atbalsts būtu krities vēl vairāk,» uzskata «VTsIOM» vadītājs Valērijs Fedorovs. «Kas ar reitingiem notiks nākotnē, nav zināms - viss ir iespējams.»

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu