Izdota Dziesmu svētkiem veltīta Latvijas simtgades pastmarka

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

VAS «Latvijas pasts» izdevis Dziesmu svētkiem veltītu Latvijas simtgades pastmarku, informē «Latvijas pasta» pārstāve Gundega Vārpa.

Kopumā izdotas trīs jaunas pastmarkas, kas ataino būtiskus Dziesmu un Deju svētku kustības faktus, notikumus un personības. Katrai no trim pastmarkām ir atšķirīga nominālvērtība, un katras atsevišķās pastmarkas tirāža sasniedz 80 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Visu Latvijas simtgades sērijas pastmarku dizaina autore ir māksliniece Elita Viliama.

Jauno pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2018. gada 29. jūnijā Rīgas Latviešu biedrības namā Merķeļa ielā 13, Rīgā, no plkst. 9 līdz 18. Savukārt pastmarku prezentācijas pasākums plānots plkst. 11 - tajā piedalīsies XXVI Vispārējo Latviešu dziesmu un XVI Deju svētku virsdiriģenti un virsvadītāji, Latvijas Nacionālā kultūras centra un «Latvijas pasta» vadība kopā ar «Latvijas pasta» jaukto kori «Dziesmu pasts».

Pastmarka ar nominālvērtību 54 centi veltīta Dziesmu svētkiem, un tās nominālvērtība atbilst vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Pastmarkas centrā attēlots leģendārais kordiriģents Haralds Mednis, bet fonā - citi izcili latviešu kordiriģenti un Dziesmu svētku virsvadītāji.

Deju svētku tradīcija atainota pastmarkā ar nominālvērtību 57 centi, un šī pastmarka paredzēta vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā. Uz pastmarkas redzami divi dejotāji tradicionālajos Bārtas tautastērpos.

Uz trešās pastmarkas, kuras nominālvērtība ir 1,42 eiro un kura atbilst ierakstītas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā, attēlots Dziesmu svētku Līgo karogs, kas radīts līdz ar pirmajiem latviešu Dziesmu svētkiem 1873. gadā.

Vārpa norādīja, ka, gatavojoties Latvijas simtgadei, pastmarku sērijas «Latvijas Republikai 100» izdošanu «Latvijas pasts» sāka 2009.gadā. Šajā sērijā katru gadu emitētas trīs jaunas pastmarkas, kas veltītas Latvijai svarīgiem notikumiem un personībām: Latvijas valstiskuma dibināšanas pirmsākumiem, valsts simboliem, rakstniecības, jūrniecības, mūzikas, tēlotājmākslas un arhitektūras vēsturei, sporta leģendām un zinātniekiem.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 6. jūlijā.

«Latvijas pasts» nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. «Latvijas pasts» ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu