Ungārijas prezidents premjera amatam izvirza Orbānu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ungārijas prezidents Jānošs Āders otrdien, darbus sākot jaunā sasaukuma parlamentam, premjera amatam izvirzījis līdzšinējo valdības vadītāju Viktoru Orbānu, kuram tas būs jau ceturtais pilnvaru termiņš un trešais termiņš pēc kārtas.

Jaunais parlaments uz pirmo sēdi sanācis mēnesi pēc 8.aprīļa vēlēšanām, kurās uzvaru izcīnīja Orbāns un viņa partija «Fidesz».

54 gadus vecais Orbāns, kas pie varas ir kopš 2010.gada, un viņa partija vēlēšanās izcīnīja 49% no parlamenta 199 vietām nodrošinot 133, kas ir vien nedaudz vairāk nekā konstitūcijas grozījumu ieviešanai nepieciešamajām divām trešdaļām.

Galēji labējā Kustība par labāku Ungāriju («Jobbik») izcīnīja 26 vietas, bet Sociālistu partija - 20. Pārējās 20 vietas tikušas nelielajām partijām un vienam neatkarīgajam deputātam.

Orbānam, kas premjera amatā bija arī no 1998. līdz 2002.gadam, kritiķi pārmet autoritāras tendences, Ungārijas demokrātisko institūciju, kritiski noskaņoto mediju un nevalstisko organizāciju vājināšanu.

Orbāns izteicis stingrus iebildumus pret Eiropas Savienības vadības migrācijas krīzes politiku, kas dažkārt izraisījis spriedzi Ungārijas attiecībās ar Briseli.

Daži simti protestētāju otrdien Budapeštā pie parlamenta ēkas protestēja pret Orbānu. Vakarā esot plānoti lielāki protesti.

Trīs lielāko tīmekļa neatkarīgo ziņu portālu žurnālistiem nebija ļauts atspoguļot jaunā sasaukuma parlamenta pirmo sēdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu