Indija, Sīrija, ASV. 10 valstis, kur ir visbīstamāk būt sievietei (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules līderi apņēmušies līdz 2030.gadam iznīdēt visas vardarbības un diskriminācijas formas, ar kurām saskaras sievietes visā pasaulē. Taču, neskatoties uz to, trešdaļa sieviešu dzīves laikā pieredz fizisku vai seksuālu vardarbību. Gandrīz 750 miljoni sieviešu un meiteņu pasaulē tikušas izprecinātas pirms savas 18. dzimšanas dienas, kas noved pie pāragrām grūtniecībām un nespējas iegūt izglītību. Aptaujājot 550 ekspertus, bezpeļņas organizācija «Thomson Reuters Foundation» noskaidrojusi desmit pasaules valstis, kurās ir visbīstamāk būt sievietei. Pārsteidzošā kārtā sarakstā iekļuvušas arī ASV.

 
Foto: AP/Scnapix

Indija

Sievietēm visbīstamākā valsts pasaulē ir Indija, kas pirms septiņiem gadiem veiktā «Thomson Reuters Foundation» pētījumā ierindojās ceturtajā vietā.

Tur sievietēm ir visaugstākais risks saskarties ar seksuālu vardarbību un uzmākšanos, bīstamām kultūras tradīcijām, kā arī cilvēktirdzniecību, tostarp piespiedu darbu, seksa verdzību un paverdzināšanu mājās.

Visu pasauli šokēja studentes nežēlīgā grupveida izvarošana autobusā Ņūdeli 2012.gadā. Indijas izvarošanu epidēmija ar katru gadu kļūst arvien smagāka, un Indijas premjera Narendras Modi virzienā tiek vērsta kritika par nepietiekamu rīcību no valdības puses.

Indija saņēma ļoti zemu novērtējumu visās pētījumā apskatītajās kategorijās: veselības aprūpe, kultūra un reliģija, neseksuālā vardarbība, seksuālā vardarbība, cilvēktirdzniecība un diskriminācija.

 
Foto: AFP/Scanpix

Afganistāna

Afganistāna ir otrā sievietēm bīstamākā valsts pasaulē. Gandrīz 17 gadus pēc «Taliban» režīma krišanas daudzas sievietes joprojām sastopas ar ārkārtīgi bīstamām situācijām par spīti tam, ka Afganistānā tiek iepludināti miljardiem dolāru no Rietumvalstīm.

Vissliktākos rezultātus Afganistāna uzrādīja trīs jomās: neseksuālā vardarbība, kas ietver vardarbību konflikta zonās un vardarbību ģimenē, nepietiekama veselības aprūpe, kā arī nespēja piekļūt ekonomiskajiem resursiem un diskriminācija nodarbinātības jomā.

ANO 2015.gada globālajā Dzimumu nevienlīdzības indeksā Afganistāna ieņem 171. no 188 vietām. ANO apsūdzējis Afganistānas valdību par to, ka brutāla vardarbība pret sievietēm visbiežāk netiek sodīta. Afgāņu sabiedrībā pastāv uzskats, ka sievietes vieta ir mājās un viņai jākalpo vīram.

 
Foto: AFP/Scanpix

Sīrija

Pēc septiņus gadus ilguša pilsoņu kara Sīrija ir kļuvusi par trešo sievietēm bīstamāko valsti pasaulē. Kara gados izpostītas daudzas slimnīcas un kopumā miruši aptuveni 510 000 cilvēku. Apmēram 5,5 miljoni sīriešu devušies bēgļu gaitās uz tuvākām un tālākām valstīm. 6,1 miljons cilvēku joprojām dzīvo Sīrijā, bet viņiem nācies pamest savas mājas.

Sīrijā daudzām sievietēm nav pieejama pienācīga veselības aprūpe, kas noved pie augstas mirstības dzemdībās. Drūmi rādītāji bija arī neseksuālās vardarbības sadaļā, kur ietverta vardarbība konfliktu zonās un mājās. Sīrija kopā ar ASV ieņem kaunpilno trešo vietu seksuālās vardarbības sadaļā - šajās valstīm sievietēm ir augsts risks saskarties ar seksuālu vardarbību un uzmākšanos.

Sīrijā sievietēm arī bieži nav pieejami ekonomiskie resursi un iespēja sevi nodrošināt.

 
Foto: AP/Scnapix

Somālija

Somālija ir ceturtā sievietēm bīstamākā valsts pasaulē. Nabadzīgā Āfrikas valsts ierauta konfliktos kopš 1991.gada. Saskaņā ar ANO aprēķiniem 6,2 miljoniem cilvēku - pusei no kopējā Somālijas iedzīvotāju skaita - konfliktu un nepieredzētā sausuma dēļ steidzami nepieciešama ārkārtas palīdzība, tostarp ūdens, pārtika un pajumte.

Somālijā sievietes nesaņem pienācīgu veselības aprūpi un ir pakļautas diskriminējošām tradīcijām. Sievietēm arī ir ļoti ierobežotas iespējas piedalīties ekonomiskajā dzīvē, kā arī neseksuālās un seksuālās vardarbības risks ir augsts.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Saūda Arābija

Saūda Arābija ir piektā sievietēm bīstamākā valsts pasaulē. Konservatīvā karaļvalsts ierindojusies otrajā vietā ekonomiskās diskriminācijas ziņā. Tas ietver diskrimināciju darba vidē, attiecībā uz īpašumtiesībām un spēju nopelnīt iztiku. Saūda Arābijā patlaban algotu darbu strādā vien 19% sieviešu. Pēdējā laikā valsts cenšas vairot sieviešu nodarbinātību un ir atcēlusi aizliegumu sievietēm vadīt automašīnas.

Tomēr tadicionālā dzimumu segregācija darba vietās joprojām rada ierobežojumus tam, kādās darba vietās sievietes drīkst strādāt. Sievietēm joprojām nepieciešama vīriešu kārtas radinieka atļauja, lai ceļotu, apprecētos un daudzos citos veidos pilnvērtīgi dzīvotu.

Saūda Arābijā pastāv sievietes diskriminējošas reliģiskās un kultūras tradīcijas, kā arī augsts neseksuālas vardarbības risks, piemēram, vardarbība ģimenē.

 
Foto: AFP/Scanpix

Pakistāna

Pakistāna ir sestā sievietēm bīstamākā valsts pasaulē. Pakistānā tiek ierobežota sieviešu ekonomiskā neatkarība - plaši izplatīta diskriminācija darba vietās un saistībā ar īpašumtiesībām. Sievietēm ļoti bīstamas ir tādas «tradīcijas» kā «goda slepkavības» - sievietes nogalināšana, ja tā kādā veidā «aptraipījusi» ģimenes labo vārdu.

Liels ir arī neseksuālās un seksuālās vardarbības risks.

Pasaules Bankas dati liecina, ka gandrīz trešdaļa Pakistānas sieviešu atzīst, ka piedzīvojušas fizisku vardarbību no saviem vīriem. Taču domājams, ka patiesie rādītāji ir vēl daudz augstāki.

Ik gadu simtiem sieviešu un meiteņu Pakistānā par ģimenes «goda» aptraipīšanu nogalina radinieki. Šo slepkavību iemesli - apprecēšanās bez atļaujas, uzturēšanās vīriešu sabiedrībā vai citu stingri konservatīvo uzvedības priekšrakstu pārkāpšana.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Kongo

Kongo atzīta par septīto sievietēm bīstamāko valsti pasaulē. ANO brīdina: miljoniem cilvēku Kongo pēc gadiem ilgiem iekšējiem konfliktiem dzīvo briesmīgos apstākļos. Vardarbības - tai skaitā vardarbīgu uzbrukumu un grupveida izvarošanu - dēļ mājas nācies pamest 4,3 cilvēku. Nevalstiskās organizācijas šogad sacījušas, ka sievietes un bērni tur bijuši pakļauti «briesmīgākajai seksuālajai vardarbībai, kāda iedomājama».

Kongo ieņem otro vietu kā sievietēm bīstamākā valsts seksuālās vardarbības ziņā. Tā ir pirmajā desmitniekā arī neseksuālās vardarbības, veselības aprūpes, ekonomiskās diskriminācijas un tradīciju kategorijās.

 
Foto: EPA/Scanpix

Jemena

Jemena atzīta par astoto sievietēm bīstamāko valsti pasaulē. Sievietēm tur ir ļoti ierobežota pieeja veselības aprūpei un ekonomiskajiem resursiem, kā arī viņas cieš no diskriminējošām tradīcijām un neseksuālās vardarbības.

Saūda Arābija un Irāna iesaistītas trīs gadus ilgā pastarpinātajā karā Jemenā, kurā nogalināti vairāk nekā 10 000 cilvēku. Kara sapostītajā valstī valda nabadzība un bads.

 
Foto: AFP/Scanpix

Nigērija

Par devīto sievietēm bīstamāko valsti atzīta Nigērija. Cilvēktiesību aizstāvju grupas apsūdz valsts bruņotos spēkus civiliedzīvotāju spīdzināšanā, izvarošanā un nogalināšanā deviņus gadus ilgajā cīņā pret islāmistu grupējumu «Boko Haram». Konfliktos nogalināti vairāk nekā 30 000 cilvēku.

Āfrikas apdzīvotākajā valstī sievietes pakļautas tādām barbariskām «tradīcijām» kā ģenitāliju sakropļošana, skābes uzbrukumi, nomētāšana ar akmeņiem un citiem vardarbīgiem sodīšanas veidiem. Seksuālās vardarbības kategorijā Nigērija ieņem desmito vietu.

Taču Nigērija - kopā ar Krieviju - ieņem ceturto vietu kā valsts, kurā ir vislielākais risks kļūt par cilvēktirgotāju upuri. Pētījumos noskaidrots, ka cilvēku kontrabandisti tūkstošiem Nigērijas sieviešu aizveduši uz Eiropu seksuālas ekspluatācijas nolūkos.

 
Foto: Reuters/Scanpix

ASV

Pētījuma lielākais pārsteigums - ASV atzīta par desmito sievietēm bīstamāko valsti pasaulē. Tā ir vienīgā Rietumu valsts, kas iekļuvusi pirmajā desmitniekā.

ASV kopā ar Sīriju ieņem trešo vietu seksuālās vardarbības kategorijā, kas ietver izvarošanu, seksuālu uzmākšanos, seksa uzspiešanu un grūtības seksuālu nodarījumu gadījumā panākt taisnību tiesā. Neseksuālās vardarbības kategorijā ASV ieņem sesto vietu.

Aptauja tika veikta pēc plašu rezonansi ieguvušās #MeToo kampaņas, kuras ietvaros daudzas sievietes ASV un citviet dalījās ar stāstiem par pašu pieredzēto seksuālo vardarbību un uzmākšanos. Kopš pagājušā gada oktobra, kad kampaņa sākās, simtiem sieviešu apsūdzējušas ietekmīgus uzņēmējus, amatpersonas un šovbiznesa pārstāvjus seksuālā varmācībā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu