Militāristi izgudrojuši jaunu riteni. Tas spēj mainīt formu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Pentagona paspārnē strādājošās Progresīvo aizsardzības izpētes projektu aģentūras (Defense Advanced Research Projects Agency jeb DARPA) viens no jaunākajiem izgudrojumiem ir auto riteņi, kas spēj mainīt formu.

DARPA ir militāra rakstura struktūrvienība, kas laiku un līdzekļus iegulda dažādu neparastu ideju īstenošanai reālajā dzīvē. To vidū ir ģenētiski modificēti delfīni, šaušalīgi roboti un pat tas, ko tu lieto tieši šobrīd, - internets.

Hummer

Giphy.com

Viens no jaunākajiem projektiem, kas nupat prezentēts plašākai publikai, ir saistīts ar militārā sauszemes transporta mobilitātes, veiktspējas un spējas izdzīvot veicināšanu. Hummer prototips, kas apgādāts ar transformēties spējīgiem riteņiem, tika demonstrēts Kārnegī Melona universitātes Nacionālajā robotikas inženierijas centrā.

Video redzams, ka inovatīvie riteņi var mainīt formu. Piemēram, smagos bezceļos riteņi ieņem trijstūra formu un tādējādi pieaug saķeres virsmas laukums, kas atvieglo pārvietošanos. Uz ceļa ar cietu un puslīdz līdzenu segumu, riteņi savukārt ir apaļi un pēc īpašībām neatšķiras no riteņiem ar rupju protektoru.

Vienlaikus tika demonstrēta arī amerikāņu kompānijas Pratt & Miller izstrādāta balstiekārta, kas slāpē pat lielākos ceļa nelīdzenumus, kā arī britu kompānijas QinetiQ ideja par riteņos iebūvētiem motoriem.

Šīs un citas militāristu idejas apkopotas zemāk pievienotajā video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu