Degušajā objektā Olainē apsaimnieko bīstamos veselības aprūpes un skābju atkritumus (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ugunsgrēkā cietušais uzņēmums «BAO» Olainē apsaimnieko bīstamos veselības aprūpes atkritumus, eļļas filtrus, riepas un flotācijas iekārtā pieņem piesārņotus notekūdeņus, liecina izsniegtā atļauja A kategorijas piesārņojošai darbībai. Pirms diviem gadiem - 2016. gadā - «BAO» saņēma arī atļauju paplašināt bīstamo atkritumu apsaimniekošanas apjomus un uzraugošās iestādes uzskatīja, ka nav pamata tam piemērot ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru.

(papildināta ar VVD un VI informāciju)

2016. gadā uzņēmums «BAO» Vides pārraudzības valsts birojam lūdza pārskatīt iepriekš izsniegto atļauju, vēloties palielināt atkritumu apsaimniekošanas limitu. Uzņēmums lūdza atļauju no 245 tonnām gadā līdz 1700 tonnām gadā palielināt skābju atkritumu apsaimniekošanas limitu. Neitralizācijas procesā procesā «BAO» apsaimnieko no laboratorijām vai uzņēmumiem savākto dažādas koncentrācijas neorganisko skābju/sārmu (piemēram, sālsskābes, sērskābes, nātrija hidroksīda, kālija hidroksīda) šķīdumus, kas nesatur smagos metālus.

Tāpat uzņēmums lūdza atļauju flotācijas iekārtas uzstādīšanai piesārņotu ūdeņu attīrīšanai ar jaudu līdz 3500 m3 gadā, nodarboties ar sterilizēto medicīnas atkritumu sijāšanu, atdalot adatas, stikla un metāla daļiņas līdz 600 tonnām gadā, smalcinātu bīstamo atkritumu sagatavošanu sadedzināšanai līdz 840 tonnām gadā, smalcināta ekokurināmā sagatavošanu līdz 960 tonnām gadā, kā arī palielināt dažādu citu atkritumu klašu gada apgrozījumu.

Vides pārraudzības valsts birojs savā lēmumā norādīja, ka tā ieskatā «BAO» pieteiktās darbības, atbilstoši apzinot un apsaimniekojot izvedamos atkritumus, nav saistāmas ar nozīmīgu gaisu piesārņojošo vielu emisiju.

Biroja speciālisti pauda pārliecību, ka par spīti tam, ka tiks palielināta teritorijas noslodze, tā nebūs tik būtiska un neradīs tādu vides piesārņojuma risku, lai uzņēmuma plānotajām darbībām tiktu piemērota ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra.

Birojs savā lēmumā arī atzīmējis, ka pastiprināta uzmanība ir pievēršama «BAO» darba organizācijas pasākumiem un procesu kontrolei, savlaicīgi rēķinoties ar iespējamību, ka var tikt izvirzītas papildu prasības vides aizsardzības prasību nodrošināšanai.

Uzņēmumam "BAO" izsniegtā atļauja A kategorijas piesārņojošai darbībai Olainē

Akciju sabiedrība «BAO» ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu nodarbojas kopš 1996. gada. Uzņēmums nodrošina bīstamo apsaimniekošanu ne tikai Olainē, bet arī Tumes elektronikas pārstrādes centrā un Gardenes bīstamo atkritumu novietnē. Olaines «BAO» savu darbību sāka 2003. gadā. Sākotnēji uzņēmums objektā veica bīstamo atkritumu sadedzināšanu, bet mūsdienās to vairs nedara un nodarbojas ar citiem atkritumu apsaimniekošanas veidiem. Uzņēmumam «BAO» izsniegtajā atļaujā arī minēts, ka uzņēmums veic bīstamo atkritumu uzglabāšanu pirms pārvietošanas uz Gardenes bīstamo atkritumu novietni, Tumes elektronikas pārstrādes centru vai tālākas apsaimniekošanas citos uzņēmumos.

VVD: noliktavās atradās 90 tonnas atkritumu

Valsts vides dienests (VVD) tikmēr informē, ka ugunsgrēks AS «BAO» Olaines bīstamo atkritumu pārstrādes kompleksā Celtnieku ielā 3A, Olainē, piektdienas pēcpusdienā ir dzēšanas beigu fāzē. Kompleksā ir ierīkota autonomā notekūdeņu savākšanas sistēma, kas paredzēta tieši šādu avāriju gadījumiem.

Atbilstoši VVD rīcībā esošajai informācijai, ko sniedzis uzņēmums AS «BAO», pirms atkritumu aizdegšanās noliktavās atradās aptuveni 90 tonnas atkritumu. Degšana sākās naktī no šā gada 28.jūnija uz 29.jūniju noliktavā, kurā tika uzglabāts mazuts un izlietotās eļļas - aptuveni 40 līdz 50 tonnas. Degšanas rezultātā uguns liesmas pārmetās uz slēgtajām noliktavām, kurās atradās no laboratorijām savāktās ķīmiskās vielas, kas pašas par sevi nav uzliesmojošas.

VVD pauž viedokli, ka mazuta un izlietoto eļļu degšana ir salīdzinoši nekaitīga videi, jo degšanas process neveido paliekošu kaitējumu apkārtējai videi.

VVD skaidro, ka slēgtajās noliktavās atsevišķos mazākos iepakojumos atradās arī metāliskais nātrijs - kopējais apjoms ap 80 kilogramiem. «Jānorāda, ka metāliskais nātrijs reaģē saskarē ar ūdeni, bet izdalītais ūdeņradis sakarstot uzliesmo ar sprādzienu, kas ir sadzirdams, atrodoties teritorijas tuvumā. Svarīgi uzsvērt, ka sprāgst nevis ķīmiskas vielas to degšanas laikā, bet metāliskais nātrijs, reaģējot ar ūdeni, kas tiek liets ugunsgrēka dzēšanas beigu fāzē. Līdz ar to nav pamata bažām par sprādzienbīstamām vielām vai iespējamu sprādzienbīstamību teritorijā,» stāsta VVD pārstāvji.

VVD sola, ka turpmāk rūpīgi uzraudzīs un kontrolēs «BAO» darbības, lai nodrošinātu iesaistīto pušu pilnvērtīgu sadarbību un ugunsgrēka seku atbilstošu likvidēšanu.

Piedūmojums neatstāšot paliekošu ietekmi uz iedzīvotāju veselību

Savukārt Veselības inspekcijas (VI) Sabiedrības Veselības uzraudzības un kontroles departamenta vadītāja Solvita Muceniece pavēstījusi, ka

piedūmojums Olainē raksturojams kā dzīves kvalitātes traucējums, kas nav atstājis paliekošu ietekmi uz apkārtnes iedzīvotāju veselību.

Viņa informēja, ka notikuma vietā patlaban strādā ekspertu grupa, un apkārtnes iedzīvotāji dūmu kairinājumu neizjūt. Stiprs piedūmojums valda vienīgi pašā notikuma vietā, kurai iedzīvotāji nevar piekļūt.

Pēc viņas paustā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) līdz šim nav saņēmis sūdzības no iedzīvotājiem par piedūmojumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu