Bērnijs Medofs. Kā reiz cienīts finansists tika pie 150 gadu cietumsoda?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirms deviņiem gadiem – 2009.gada 29.jūnijā - 150 gadu cietumsods tika piespriests Bernardam Medofam. Reiz cienījamais finansists tika atzīts par vainīgu mūslaiku lielākās krāpnieciskās shēmas izveidošanā un īstenošanā. Par bēdīgi slavenāko Volstrītas afēristu uzskatītais Bērnijs Medofs pierunāja tūkstošiem investoru uzticēt viņam savus līdzekļus, solot labu un stabilu peļņu. Ar krāpniecību Medofs nodarbojās gadu desmitiem, pārliecinot investorus ieguldīt miljardiem dolāru.

Medofs tika aizturēts 2008.gada decembrī, un viņam tika izvirzītas apsūdzības 11 punktos par krāpšanu, naudas atmazgāšanu, maldināšanu un zādzību.

Kā darbojās Medofa shēma?

Medofs izmantoja tā dēvēto Ponci shēmu, kas investorus piesaista, piedāvājot viņiem neparasti lielu peļņu. Ponci shēma savu nosaukumu ieguvusi no Čārlza Ponci, kurš uzskatāms par pirmo «veiksmīgo» šādas krāpšanas tehnikas īstenotāju lielā mērogā. Ponci saviem investoriem solīja iespaidīgu 100% peļņu vien nieka 90 dienās, vēsta «Business Insider».

Ponci shēma ir krāpnieciska investīciju shēma, kuru īsteno viens centrālais operators, kurš investoriem dividendes izmaksā no vēlāk piesaistīto investoru iemaksātajiem līdzekļiem.

Šāda veida shēma no malas izskatās legāla un ienesīga, lai gan nekāda reāla peļņa no šādām darbībām nerodas.

Daļu piesaistīto līdzekļu shēmas īstenotājs var gluži vienkārši piesavināties vai arī tos izmantot, lai paplašinātu shēmas darbību.

Ponci shēmas funkcionēšana ir atkarīga no pastāvīgas jaunu investoru līdzekļu ieplūšanas. Ja jaunu investoru pieplūdums apsīkst, shēma ātri vien sabrūk.

Šāda veida shēmas parasti nav ilgtspējīgas. Ponci shēmas mēdz sabrukt arī gadījumos, ja shēmas īstenotājs kādā brīdī piesavinās visu investoru naudu un aizbēg. Shēmas darbībai briesmas rada gan jaunu investoru apsīkums, gan arī pārāk liela daudzuma esošo investoru «izstāšanās» un vēlme saņemt savus ieguldītos līdzekļus.

Medofa shēmas gadījumā problēmas sākās brīdī, kad Medofa klienti vēlējās saņemt nopelnītos līdzekļus kopumā septiņu miljardu ASV dolāru apmērā.

Šajā brīdī Medofa rīcībā bija atlikuši vien 200 līdz 300 miljoni dolāru.

Kāpēc Medofa shēma netika atklāta tik ilgi?

Neskatoties uz to, ka ASV Vērtspapīru un biržu komisijā (SEC) bija saņemti vairāki ziņojumi, ka Medofs varētu īsteot Ponci shēmu, viņam savas aktivitātes izdevās turpināt gadiem ilgi.

Tas daļēji skaidrojams ar to, ka Medofs bija cienīts, aktīvs un ilggadīgs ASV finanšu industrijas pārstāvis.

Medofs jau 1960.gadā nodibināja investīciju uzņēmumu «Bernard L. Madoff Investment Securities LLC». Šo uzņēmumu Medofs vadīja līdz pat savam arestam.

Medofs ir arī bijušais ASV fondu biržas NASDAQ vadītājs. Viņš bijis arī ASV Nacionālās vērtspapīru dīleru asociācijas (NASD) valdē - šādi ieraksti Medofa CV radīja visnotaļ pārliecinošu iespaidu, ka pieredzējušais finansists jau nu zina, ko viņš dara.

Neviens īsti nezina, kad tieši Medofs sāka savu shēmu

Precīzas informācijas par to, kad tieši Medofs sāka īstenot savu krāpniecisko shēmu, nav.

Pats Medofs šajā sakarībā ir izteicis vairākus pretrunīgus apgalvojumus. Sākotnēji viņš intervijā «CNN Money» izteicās, ka krāpniecisko shēmu viņš sācis 1987.gadā, tomēr vēlāk viņš norādījis, ka krāpnieciskā shēma sākusi darboties 1992.gadā.

Kāds Medofa bijušais darbinieks Medofa tiesas sēdē norādīja, ka Ponci shēma Medofa uzņēmumā īstenota tik ilgi, cik vien viņš spējot atcerēties. Šis darbinieks Medofa uzņēmumā sāka strādāt 1975.gadā.

Vairāki ASV mediji iepriekš izteikuši pieņēmumu, ka Medofs savas krāpnieciskās darbības varētu būt sācis jau pagājušajā gadsimta sešdesmitajos gados, neilgi pēc tam, kad viņš sāka strādāt Volstrītā.

65 miljardi vai 20 miljardi?

Medofa Ponci shēma nereti tiek dēvēta arī par 65 miljardu ASV dolāru shēmu. Tiesas laikā Medofs izteicās, ka viņa aktivitātes vairākiem desmitiem tūkstošu investoru nodarījušas zaudējumus kopumā 65 miljardu dolāru apmērā.

Realitātē gan šī summa ir krietni mazāka - Medofa shēmas «vērtība» lēšama aptuveni 20 miljardu dolāru apmērā.

No Medofa aktivitātēm cietušajiem investoriem līdz šim izdevies atgūt aptuveni 13 miljardus dolāru.

Mūžība cietumā

Šobrīd 80 gadus vecais Medofs piespriesto cietumsodu izcieš cietumā Ziemeļkarolīnas štatā.

Kā vēsta «CNN Money», Medofam piespriestais cietumsods būs beidzies 2139.gada 14.novembrī.

Portāls TVNET turpina rakstu sēriju par pasaules finanšu jomas afērām. Iepriekšējos stāstus lasi zemāk!

No zvaigznēm uz ērkšķiem

Kriptovalūtu piramīdas shēma

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu