Introvertās mākslas festivālā «Ad Lucem» uzstāsies pianists Marks Vella

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

28. jūnijā plkst. 20:00, Introvertās mākslas festivāla «Ad Lucem» ietvaros, Mākslas muzeja «Rīgas Birža» ātrijā pirmo reizi Latvijā uzstāsies unikālais nomadu (klejotāju) pianists Marks Vella no Francijas.

Talantīgā pianista, komponista, improvizatora, lektora, izgudrotāja un producenta dzīves stāsts un mākslinieciskais koncepts ir patiešām neparasts. Atsakoties no spožas karjeras pasaules metropolēs, viņš ar klavierēm automašīnas kravas kastē ir apceļojis vairāk kā 40 valstu, spēlējot visneiedomājamākajās vietās, kur nekad nav redzētas un dzirdētas klavieres. Viņa radītā «Mīlestības karavāna» sildījusi cilvēku sirdis Madagaskaras mežos, Afrikas ciematos, Austrumeiropas valstīs, Sahāras tuksnesī, Indijas zaļajās pilsētās un Pakistānas kalnos, spēlējot tiem, kam mūzika vajadzīga kā terapija, brīnums vai mīlestība. Latvijā šī būs pirmā pianista Marka Vella uzstāšanās, kas aizvedīs nedzirdētā un oriģinālā pianista atskaņotās mūzikas pasaulē.

Marks Vella klavierspēli sācis apgūt piecu gadu vecumā un vēlāk studējis ENM (Ecole Normale de Musique) Parīzē, kur pēc tam strādājis arī par pasniedzēju. Virtuozais pianists par savām kompozīcijām ieguvis Kompozīcijas balvu 1985. gadā Parīzē un pirmo godalgu TIM (Tournoi International de Musique) 1999. gadā Romā. Viņa radītā mūzika ir dziļa un spēcīga, un klusuma vieta tajā ir būtiska. Neatņemama Marka Vellas daiļrades sastāvdaļa ir improvizācija, kas ir viņa radītās mūzikas pamatā. Tāpēc 2011. gadā viņš izveidoja festivālu La Touche, kas veltīts klaviermūzikas improvizācijām. Marks Vella ir pieprasīts mūziķis daudzos ievērojamos mūzikas festivālos, sniedzis solokoncertus visā pasaulē un ierakstījis astoņus albumus, kā arī uzstājies pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes laikā 1997. gadā Parīzē.

24 gadu vecumā viņš nolēma novērsties no spožās karjeras un izvēlēties citu ceļu – ar savu klavierspēli radīt prieku un mīlestību visattālākajās pasaules daļās – viņš ievietoja savu flīģeli piekabē un devās pasaulē, kļūstot par nomadu (klejotāju) pianistu. Turpmākajos 30 gados Marks Vella un viņa flīģelis ir nobraukuši vairāk kā 200 tūkstošus kilometru pa 40 valstīm - Etiopiju, Tunisiju, Maroku, Sīriju, Libānu, Indiju, Turciju, Franciju, Šveici, Luksemburgu, Beļģiju, Kanādu, Spāniju, Portugāli, Rumāniju, Ungāriju, Bulgāriju, Slovēniju, Serbiju un daudzām citām. Viņš ar savu mūziku dodas tuvāk cilvēkiem, kam tas patiešām vajadzīgs, un iedvesmo pateikt: «es tevi mīlu».

Marka Vellas radošā darbība sniedzas tālu pāri tradicionālajam pianista darbam. Viņš kopā ar daudzu valstu uzņēmējiem, politiķiem un diplomātiem UNESCO vadītā projektā šobrīd veido dokumentālo filmu par mieru, solidaritāti un vides ekoloģiju pasaulē. Marks Vella ir sešu grāmatu autors un augsti kvalificēts lektors – piedalījies TED konferencē (TECxMonteCarlo) par vienu no šodienas aktuālajām problēmām – cilvēka centieniem būt perfektam. Viņš dalās ar savu mūzikas un dzīves filozofiju atklājot, ka «pilnība ir nepilnībā, kas sevi mīl un pieņem» un radījis koncertlekciju ciklu «Concerts d'émergence». Marks Vella regulāri arī vada kursus «Dzīvot savādāk – dzīves mūzika», kas paredzēti profesionāliem mūziķiem un interesentiem.

Koncertā 28. jūnijā plkst. 20:00 Mākslas muzeja «Rīgas Birža» skanēs Marka Vellas kompozīcijas un improvizācijas.

Jūnija beigās, uzreiz pēc vasaras saulgriežiem, uz trīs unikāliem koncertiem aicinās 17. Introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem». Šī gada festivālā baudīsim izcilās latviešu koklētājas Laimas Jansones solo koncertu senākajā Rīgas baznīcā, unikālā pianista Marka Vellas (Marc Vella, Francija) koncertu izsmalcinātajā Rīgas biržā un sengaidītu tikšanos – orķestra «Sinfonietta Rīga» un čellista Metjū Bārlija (Matthew Barley, Lielbritānija) kopīgo muzicēšanu koncertā Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem» kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Festivāla kontekstā garīgums ir saistīts ar cilvēka dvēseles dziļāko būtību, iekšupvērstību jeb introversiju – spēju apzināti iedziļināties būtiskajā, pievērsties savai iekšējai pasaulei un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Biļetes uz uz šī gada festivāla «Ad Lucem» konvertiem pieejamas jau visās «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu