Smēķētāju skaits pasaulē kopumā samazinās; divi lieli reģioni gan iet pretējā virzienā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tabakas izstrādājumu patēriņš lielākajā daļā pasaules pakāpeniski samazinās, tomēr divos lielos pasaules reģionos vērojama pilnīgi pretēja situācija – sagaidāms, ka Tuvajos Austrumos un Āfrikā līdz 2025.gadam būs kopumā 180 miljoni smēķētāju, kas ir divas reizes vairāk nekā 2000.gadā, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra «Bloomberg».

Smēķējošo cilvēku skaits šajos reģionos galvenokārt palielinās valstīs ar vidēju un zemu ienākumu līmeni. Šajās valstīs tradicionāli ir vāji tabakas izstrādājumu aprites ierobežošanas un kontroles mehānismi.

Lai novērstu smēķētāju skaita palielināšanos, Āfrikas un Tuvo Austrumu reģiona valstu valdībām būtu jāieņem stingrāka nostāja pret tabakas industrijas centieniem «savervēt» nākamās paaudzes smēķētājus.

Piemēram, Nigērijā cigaretes iespējams iegādāties arī pa vienai dažādos kioskos, kas tostarp atrodas arī gandrīz blakus skolām.

Ēģiptē smēķētāju skaits kopš 2000.gada ir gandrīz dubultojies, sasniedzot 14,4 miljonus.

Sabiedrības veselības eksperti uzsver, ka smēķēšanas apkarošanai var īstenot dažādus pasākumus – palielinot tabakas izstrādājumiem piemērojamos nodokļus, ieviešot prasību ražotājiem uz cigarešu paciņām izvietot brīdinājumus par smēķēšanas kaitīgumu, kā arī aizliedzot smēķēšanu sabiedriskās vietās un tabakas izstrādājumu reklāmu.

Tomēr šādus pasākumus pilnā apmērā ir ieviesušas vien dažas no Tuvo Austrumu un Āfrikas reģiona valstīm.

Šīs valstis ir pieļāvušas situāciju, kad tabakas industrija ietekmē valsts politiku, tādējādi leģitimizējot smēķēšanu sabiedrības acīs.

Smēķēšana ir viens no galvenajiem novēršamajiem nāves cēloņiem pasaulē.

Veselības eksperti attīstītajās valstīs ir pavadījuši desmitiem gadu, lai saprastu, kā visefektīvāk cīnīties ar smēķēšanu, un šie centieni galu galā ir noveduši pie miljoniem dzīvību glābšanas. Valstīm Āfrikā un Tuvajos Austrumos gluži vienkārši ir jāizmanto citu valstu pieredze šīs problēmas risināšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu