Dzīve bez atkritumiem - virtuve

Elza Apse
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Mūsdienu pasaulē dzīve bez atkritumiem ir teju vai neiedomājama – iepērkoties veikalā, pat negribot nākas iegādāties plastmasas vai kartona iepakojumā ievīstītus pārtikas produktus vai arī pēc lielās pavasara tīrīšanas sakrājas apģērbu un vecu mantu kalni. Pēkšņi atteikties no atkritumiem daudziem ir izaicinājums, taču tas pavisam noteikti nav nekas nepaveicams.

Bezatkritumu dzīvesveids un kustība ir radusies pagājušā gadsimta 70. gados ASV. Šo kustību aizsāka ķīmiķis Pols Palmers, kas dibināja uzņēmumu «Zero Waste Systems Inc» - šīs kompānijas mērķis bija atkārtoti izmantot vai pārstrādāt laboratoriju tehniku, elektroniku un citus piederumus. Drīz vien kompānija paplašinājās, un jau 2002. gadā tās ideju un mērķus piedēvēja citām sadzīves jomām, piemēram, pudeļu otrreizējai pārstrādei, organisko atkritumu kompostēšanai vai apģērbu pārstrādei. Atkritumu šķirošana, pārstrāde un atteikšanās no iepakojumiem daudziem pasaules iedzīvotājiem nu ir kļuvusi par ikdienu, kuras mērķis ir samazināt atkritumus un to kaitīgo ietekmi uz Zemi.

Foto: Pexels

Bezatkritumu dzīvesveids sākotnēji var šķist grūts, taču, ievērojot dažus noteikumus, jaunie ieradumi ātri vien kļūs par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Bezatkritumu dzīvesveids balstās uz pieciem vienkāršiem pamatprincipiem – atteikties, samazināt, izmantot atkārtoti, šķirot un pārstrādāt, kompostēt. Secīgi ievērojot šos pamatprincipus, jau vienā mājsaimniecībā būtiski samazinās atkritumu daudzums – tādā veidā ir iespējams ieekonomēt, dzīvot tīrāk, kā arī iesaistīties planētas glābšanā.

Kā pirmo zonu, kurā ieviest bezatkritumu iedzīvi, ir vērts izvēlēties virtuvi. Tieši šajā telpā notiek lielākā rosība – šeit ieturam maltītes, kopā pavadām laiku, sarunājamies un pat strādājam vai pildām mājasdarbus. Šīs lielās aktivitātes dēļ virtuvē visbiežāk rodas atkritumi jeb te glabājas pārtika, kas reizēm tiek izmesta, dažādi virtuves piederumi, ierīces un citi sīkumi, kas lieki aizņem vietu.
Foto: Unsplash

Pirmais solis ir vienkāršība jeb tas nozīmē, ka virtuve ir rūpīgi jāpārkārto un jāizvērtē, bez kādām ierīcēm un traukiem var iztikt un kādi piederumi ir vitāli vajadzīgi katrā mājsaimniecībā.

Lūk, virtuves iztikas minimums:

* Trauki – 12 pusdienu šķīvji, 12 mazie šķīvji, 12 krūzes un 12 bļodas (trauku skaits var variēt atkarībā no ģimenes lieluma)

* Stikla glāzes – vīnam un limonādei

* Galda piederumi

* Trauki gatavošanai un servēšanai, gatavošanas piederumi

* Naži griešanai

* Nelielas ierīces, piemēram, tosteris vai blenderis

* Citi piederumi, piemēram, siets, rīve, katlu paliktņi, korķuviļķis

Foto: Unsplash

Vēl svarīgs aspekts no atkritumiem tīrai virtuvei ir atkritumu šķirošana un komposta veidošana no organiskajiem atkritumiem, kā arī atkārtota lietošana un atteikšanās no vienreizlietojamajiem traukiem. Tāpat atkritumu samazināšanai ir jādisciplinē sevi iepirkšanās laikā, proti, izmanto iepirkumu sarakstus, auduma maisiņus, atsakies no plastmasas iepakojumiem un mazajiem sainīšiem, kas atrodas blakus sveramajiem produktiem, kā arī pirms iepirkšanās ieplāno maltītes uz priekšu.

Raksta tapšanā izmantoti ieteikumi no Beas Džonsones grāmatas «Māja bez atkritumiem»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu