Reaģējot uz ABLV nedienām, ES apsver stingrāku vēršanos pret naudas atmazgāšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Reaģējot uz skandāliem, kuros bija ierauta Latvijas banka ABLV un Maltas banka «Pilatus», Eiropas Savienība (ES) apsver iespēju ieviest jaunus noteikumus naudas atmazgāšanas apkarošanai, vēsta aģentūra «Reuters».

Naudas atmazgāšanas skandāli Latvijā un Maltā, kas ir vienas no mazākajām valstīm eirozonā, izgaismoja riskus visas eirozonas finanšu stabilitātei.

Kā vēstīts, pēc apsūdzībām naudas atmazgāšanā Latvijas banka ABLV šā gada sākumā pieņēma lēmumu sākt bankas likvidēšanas procesu.

Savukārt Maltas bankas «Pilatus» tika apturēta šā gada martā, arī pēc bankai adresētajām apsūdzībām par līdzdalību naudas atmazgāšanā.

Abos gadījumus uzmanību uz banku pieļautajiem pārkāpumiem vērsa nevis ES institūcijas, bet gan ASV.

Kā norādīja Eiropas Centrālās bankas (ECB) uzraudzības valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī, šī situācija, kas uzskatāma par apkaunojošu, norāda uz riskiem Eiropas banku pārraudzībā.

Reaģējot uz notikušo, ES finanšu ministri aprīlī notikušā sanāksmē apsprieduši iespējas, kā uzlabot ES institūciju darbu cīņā ar naudas atmazgāšanas novēršanu. Šo jautājumu paredzēts apspriest arī turpmāk.

Kā pavēstīja situāciju pārzinoši informācijas avoti, vienošanās par jaunajiem pasākumiem varētu tikt panākta vēl pirms šā gada decembrī paredzētā ES līderu samita.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu