«Providus»: Latvijā jāmaina sadrumstalotā bēgļu integrācijas sistēma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jāmaina sadrumstalotā trešo valstu pilsoņu integrācijas sistēma Latvijā, trešdien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē sacīja sabiedriskās politikas centra «Providus» vadošā pētniece migrācijas un integrācijas jomā Agnese Lāce.

Pēc viņas paustā, eksperti jau ilgus gadus norādījuši, ka patlaban esošā sistēma - integrācijas pakalpojumu saskaldīšana iepirkumos - ir īstermiņa risinājums un apdraud pakalpojuma saņemšanu mērķa grupai, proti, patvēruma meklētājiem vai personām ar starptautiskās aizsardzības statusu.

Lāce aicināja komisiju meklēt veidus, kā novērst šādu «projektizāciju» un tiešām nodrošināt stabilu pakalpojumu, izvairoties no pastāvošās fragmentētās pieejas. Patlaban esošā sistēma, kurā konkursos reizēm piesakās viena, reizēm cita organizācija, reizēm organizācija, kura tikai mainījusi nosaukumu, rada grūtības mērķa grupai orientēties, kur viņiem jāsaņem atbalsts.

Tāpat esošais modelis, pēc Lāces domām, nav ilgtspējīgs, jo cilvēku viena līguma darbības periodā gūtā pieredze tiek «izmesta ārā pa logu», pārtraucot līgumu. Tā ir problēma, īpaši tāpēc, ka Latvijā sociālo mentoru ir ļoti maz, piebilda Lāce.

Komisijā izskanēja piedāvājums, ka pakalpojumu varētu nodrošināt pašvaldību sociālie dienesti, kuriem ir pieredze strādājot ar dažādām mērķa grupā. Lāce pieļauj, ka tas varētu būt viens veids, kā risināt šo problēmu. Vienlaikus citās valstīs esot izveidotas īpašas iestādes trešo valstu pilsoņu integrācijai vai uzdevums tiek deleģēts ilgtermiņā vienai nevalstiskajai organizācijai. «Tā var nodrošināt, ka programmas ir atpazīstamas un uzkrātā pieredze neaiziet zudumā, kas arī ir ļoti svarīgi,» sacīja Lāce.

Viņa minēja, ka, piemēram, Beļģijā valsts finansē iestādes, kuras darbojas kā klientu apkalpošanas centrs trešo valstu pilsoņu integrācijai. Šajos centros vienuviet notiek integrācijas kursi, apmācības, kā arī pieejami psihologa pakalpojumi un visdažādākās brīvā laika pavadīšanas iespējas.

Jau ziņots, ka jautājums par mentora pakalpojuma bēgļiem nepārtrauktību aktualizējās, kad Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) pārtrauca līgumu ar biedrību «Patvērums «Drošā māja»», baidoties, ka nekvalitatīvi izpildīta pakalpojuma dēļ, cietīs mērķa grupa, kā arī varētu nākties atmaksāt Eiropas Savienības struktūrfondu naudu, kas piešķirta šī pakalpojuma nodrošināšanai.

Strīds starp mentora pakalpojuma pasūtītāju un sniedzēju nonāca Saeimas Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas darbakārtībā, un, lai šādas situācijas neatkārtotos, komisija vēstulē Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) aicinās meklēt mehānismu strīdu par iepirkumu līgumiem risināšanai SIF iekšienē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu