Aptauja: 33% ceļotāju ārzemēs ir gadījusies ķibele ar nomātu automašīnu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Trešdaļai jeb 33% aptaujāto Latvijas ceļotāju ārzemēs ir gadījusies ķibele ar nomātu automašīnu, liecina apdrošināšanas sabiedrības «Balta» sadarbībā ar pētījumu aģentūru «Rait» veiktās aptaujas dati.

Aptaujā noskaidrojies, ka pēdējo trīs gadu laikā auto nomājis katrs ceturtais ceļotājs. Trešdaļa jeb 33% aptaujāto no tiem, kuri izmantojuši nomas pakalpojumu, norādījuši, ka ceļojuma laikā ar auto ir atgadījusies kāda ķibele, piedzīvojot arī finansiālus zaudējumus.

«Automašīnas nomas pakalpojums kļūst arvien populārāks. (..) Tomēr nereti un jo īpaši ārvalstīs pārliecība par savām zināšanām, ceļu satiksmes noteikumiem un auto vadīšanas prasmēm var «izspēlēt» nelāgus jokus. Ceļu satiksme citās valstīs atšķiras – gan formālie, gan neformālie noteikumi. Turklāt ķibeles mēdz gadīties arī pašu ceļotāju neuzmanības dēļ, piemēram, ielejot bākā nepareizu degvielu vai atstājot vērtīgas personīgās mantas auto salonā, kā rezultātā tās iekāro zagļi, izsitot auto logus vai sabojājot durvju slēdzenes,» pastāstīja «Balta» Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja Sandra Pietkēviča.

Aptaujas respondenti, nomājot auto, visbiežāk saskārušies ar tādiem negadījumiem kā automašīnas saskrāpēšana - 50% - un mehāniskie bojājumi - 39%. 15% aptaujāto ar nomātu auto ir cietuši ceļu satiksmes negadījumā, savukārt 11% nomas auto tikuši apzagti un pat nozagti. Tāpat ir arī auto nomnieki, kuriem pašiem gadījies kļūdīties, ielejot bākā nepareizu degvielu.

Mazāk nekā puse jeb 42% aptaujāto atzīst, ka pirms auto nomāšanas neiepazīstas ar nomas līguma nosacījumiem. Kā galvenos iemeslus tam, kāpēc neiepazīstas ar nomas auto apdrošināšanas nosacījumiem, respondenti visbiežāk minējuši pārliecību, ka nekas slikts ar viņiem nenotiks - 17% un to ka noteikumi ir svešvalodā un pārāk sarežģīti, lai tajos spētu iedziļināties - 14%. Vēl 11% aptaujāto nomas noteikumus nelasa.

Pietkēviča norādīja, ka nereti nomas līguma noteikumi ceļotājam var šķist par garu un sarežģītu, turklāt apdrošināšanas terminoloģija ir svešvalodā. Lai gan faktiski visi uzņēmumi Eiropā, kas piedāvā auto nomu, ir iekļāvuši nomas cenā KASKO apdrošināšanas izmaksas, šie noteikumi parasti vispār nesedz bojājumus tādām automašīnas detaļām kā lampas, logi, riepas, diski, spoguļi. Savukārt pārējos bojājumus sedz ar ievērojamiem pašriskiem, kas gadījumā, ja atgadījusies kāda ķibele, ceļotājam jāsedz pašam un var radīt negaidītus finansiālus zaudējumus. «Pirms došanās ceļojumā ir svarīgi pie sava apdrošinātāja noskaidrot, vai, nomājot auto, ceļotājs būs pasargāts pret šāda veida zaudējumiem,» viņa uzsvēra.

«Balta» veiktajā aptaujā sadarbībā ar pētījumu aģentūru «Rait» piedalījās 502 respondenti no visas Latvijas. Pētījums norisinājās interneta vidē no 22.maija līdz 4.jūnijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu