Izvarošanas laikā «vīru» nodūrušajai sudānietei atceļ piespriesto nāvessodu

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Amnesty International

Sudānas tiesa atcēlusi 19 gadus vecajai Nurai Huseinai piespriesto nāvessodu lietā, kas pievērsusi pasaules uzmanību bērnu piespiedu izprecināšanai un seksuālajai vardarbībai laulāto attiecībās šajā Āfrikas valstī. Saskaņā ar Nuras stāstīto viņa savu 35 gadus veco vīru nodūra izvarošanas laikā, vēsta raidorganizācija CNN.

Jaunās sievietes advokāti otrdien paziņoja, ka Nurai par vīrieša slepkavību būs jāizcieš piecu gadu cietumsods, kā arī viņas ģimenei nāksies vīrieša tuviniekiem maksāt «asins naudu» 337 000 Sudānas mārciņu (16 000 eiro) apmērā.

Nuras advokāti grasās iesniegt apelācijas sūdzību par piespriestu cietumsodu un naudassodu.

Nura stāsta, ka ģimene viņu piespiedusi precēties 15 gadu vecumā, taču ļāvusi pabeigt skolu. Pēc trim gadiem notika publiska kāzu ceremonija, un gandrīz 20 gadus par viņu vecākais vīrs «medusmēneša» laikā centās piespiest pusaudzi stāties ar viņu seksuālās attiecībās. Kad Nura pretojās, vīrietis viņu izvaroja, kamēr viņa ģimenes locekļi turēja jauno sievieti.

Dienu vēlāk vīrietis atkal centās viņu izvarot, taču Nura viņu nodūra un aizbēga pie vecākiem, kuri Nuru nodeva policijai.

Nuras tiesāšana izraisījusi globālu sašutumu.

Sudānā minimālais laulību vecums ir nieka 10 gadi un izvarošana laulāto starpā netiek uzskatīta par noziegumu.

Organizācija «Amnesty International» paziņojusi, ka Nuras lietai jākļūst par «pārmaiņu katalizatoru» Sudānā. Lai arī tā atzinīgi novērtēja nāvessoda atcelšanu, piespriestais sods joprojām ir pārāk bargs. «Nura Huseina pārcieta brutālu uzbrukumu no sava vīra puses. Piecu gadu ieslodzījums par pašaizsargāšanos ir neadekvāts sods,» norāda organizācija. «Sudānas valdībai jāsāk reformēt likumu par bērnu laulībām, piespiedu laulībām un izvarošanu laulībā, lai upuri nebūtu tie, kas galu galā tiek sodīti.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu