Asads atvērts politiskam risinājumam Sīrijas dienvidos

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads trešdien atzina, ka ir atvērts politiskam atrisinājumam nemiernieku kontrolētajos valsts dienvidu apvidos, vienlaikus norādot, ka arī militārs atrisinājums nav izslēgts.

«Pēc Gutas atbrīvošanas mums [dienvidos] ir divas alternatīvas - vai nu izlīgums, vai atbrīvošana ar spēku.

Krievijas puse ir ierosinājusi dot iespēju noregulējumam un izlīgumam, kā tas ir noticis citos apvidos,» intervijā Irānas telekanālam «Al Alam» sacīja prezidents.

Jautājums nav atrisināts, un Krievija, ASV un Izraēla šajā lietā turpina komunicēt savā starpā, viņš piebilda.

Sīrijas armija nemierniekiem atkarojusi lielāko daļu valsts dienvidu teritoriju, kas atrodas līdzās Jordānijas un Izraēlas okupēto Golānas augstieņu robežai.

Intervijā Asads kritizēja ASV un Izraēlu, ka tās kavē politisko atrisinājumu, vēršot spiedienu pret nemierniekiem.

Asads arī uzsvēra, ka Irānai Sīrijā nav militāro bāzu.

Tiesa gan, Irānai Sīrijā ir konsultanti, kā arī brīvprātīgie, kurus vada irāņu virsnieki, viņš piebilda.

«Nekas neliedz uzturēties šādiem spēkiem. Irāna ir sabiedrotā valsts tāpat kā Krievija,» sacīja Asads.

Vaicāts par Libānas šiītu grupējuma «Hizbollah» klātbūtni, Asads sacīja, ka ««Hizbollah» ir svarīgs elements karā, un šīs kaujas ir ilgas, un vajadzība pēc šī militārā spēka pastāvēs ilgu laiku».

«Kad Irāna un «Hizbollah» redzēs, ka terorisms ir izskausts, viņi mums pateiks, ka grib doties atpakaļ uz savām valstīm.» viņš piebilda.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu