Starptautiskie izmeklētāji: raķete, kas notrieca MH17 virs Ukrainas, ievesta no Krievijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā Apvienotā izmeklēšanas komanda (JIT), kura izmeklēja MH17 lidmašīnas notriekšanu virs Ukrainas, nākusi klajā ar izmeklēšanas secinājumiem. Kriminālizmeklēšanas secinājumos teikts, ka raķete, ar kuru lidmašīnu notrieca, Ukrainas teritorijā ievesta no Krievijas un vēlāk uz turieni atkal izvesta, ziņo BBC.

Robijs Ohlers, kura brāļameita gāja bojā aviokatastrofā, BBC atklāj, ka tuvinieki informēti, ka izmeklēšanas gaitā pārbaudīta apmēram 100 cilvēku saistība ar traģēdiju. «Viņi mums atklāja, kā «BUK» raķešu sistēma tika transportēta un kā viņi ieguva pierādījumus no telefonierakstiem, fotogrāfijām un video,» viņš teica. Aizdomās turēto vidū ir personas, kas varētu būt organizējušas raķešu palaišanas iekārtas konvojēšanu un devušas pavēles, pavēstīja nīderlandiešu prokurors Freds Vesterbeke, kas vadīja izmeklēšanu.

Nīderlandes vadītajā izmeklētāju komandā bija pārstāvji no Nīderlandes, Austrijas, Beļģijas, Malaizijas un Ukrainas.

Iepriekš Nīderlandes Drošības padomes pagājušajā gadā veiktajā izmeklēšanā tika secināts, ka lidmašīnu notrieca Krievijā ražotā «Buk» raķete, tomēr izmeklēšanā netika secināts, no kuras vietas tā izšauta.

Starptautiskās izmeklēšanas komandas secinājumi, kuri publiskoti šodien, ir pamats, lai tālāk tiktu sākts kriminālprocess par aviokatastrofu, kurā bojā gāja 298 cilvēki.

Izmeklētāji noteikuši precīzas koordinātes vietai, no kuras izšauta raķete. Raķete tikusi izšauta no lauka, kas atrodas netālu no Sņižnes, pie Pervomaiskas ciemata. Šo teritoriju 2014.gada 17.jūlijā, kad tika pastrādāts noziegums, kontrolēja Krievijas apbruņotās teroristu bandas jeb tā dēvētā Doņeckas tautas republika.

Tiek uzsvērts, ka JIT par raķetes izšaušanas vietu nav nekādu šaubu.

Detalizēti izmeklēšanas secinājumi angļu valodā

Prokurors Vesterbeke uzsvēra, ka izmeklēšanas gaitā pilnībā atspēkotas versijas, ka reisa MH17 lidmašīnas katastrofu varētu būt izraisījušas tehniskas problēmas. Apgāzta arī versija, ka Malaizijas lidmašīnu būtu notriecis kāds cits lidaparāts.

Izmeklētāji uzskata, ka «Buk» nelikumīgi ievesta no Krievijas Ukrainā, tad no Doņeckas nogādāta Sņižnē un 2014.gada 17.jūlijā pārvesta uz lauku dienvidos no šīs pilsētas.

Malaizijas lidmašīna tikusi notriekta kļūdas pēc, jo noturēta par Ukrainas militārā transporta lidmašīnu. Iekārta atpakaļ Krievijā nogādāta nākamajā dienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu