Skatu tornis Jelgavas Pils salā pieejams apmeklētājiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība

Jelgavniekiem un pilsētas viesiem pieejams skatu tornis Pils salā. Jelgava ir unikāla ar to, ka pašā pilsētas centrā ir tāda dabas vērtība – palienes pļavas ar savvaļas zirgiem –, un jaunais skatu tornis ļaus labāk aplūkot zirgus un izbaudīt pilsētas panorāmu no cita skatupunkta. Skatu tornis ir jauns Jelgavas pilsētas tūrisma objekts, kura infrastruktūra tiks attīstīta arī turpmāk.

Koka skatu tornis ir 19,2 metrus jeb sešus stāvus augsts un līdz augšējam skatu laukumam ved koka kāpnes. Torņa pamatnes izmērs ir 4,9 x 4,9 metri, un tas visā augstumā ir vienādā platumā. Ņemot vērā, ka Pils salā pastāv plūdu risks, tornis būvēts uz paaugs­tinājuma. Torņa pirmajā līmenī var iekļūt arī cilvēki ar kustību traucējumiem.

Video: Ivars Feldmanis

Skatu tornis ar labiekārtotu piknika vietu tā pakājē izveidots, Jelgavas pilsētas pašvaldībai realizējot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētu projektu «Pils salas infrastruktūras attīstība tūrisma un veselības aktivitāšu veicināšanai Jelgavā». Darbi Pils salā tika uzsākti pagājušā gada beigās. Projekta laikā ne tikai izbūvēts skatu tornis, bet arī labiekārtota teritorija pie tā, ierīkojot norobežotu piknika vietu ar galdiem, soliem, atkritumu urnām. Teritorija ir norobežota, lai tajā nevarētu iekļūt salā dzīvojošie zirgi. Pils salā izveidota arī 2900 metru gara veselības taka, kas piemērota gan pastaigām, gan nūjotājiem, gan velobraucējiem.

Jelgava ir gudra pilsēta un līdz ar projekta realizēšanu pilsētvide tiek papildināta ar jaunu viedo risinājumu – pie ieejas Pils salā, vārtos ierīkota automātiskā apmeklētāju uzskaites sistēma. Tāpat sakārtota arī taka no vārtiem līdz skatu tornim, tādējādi padarot to pieejamu arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība

Darbus Pils salā veica SIA «Smart energy» par 143 822,16 eiro ar PVN. Būvuzraudzību nodrošināja SIA «Latvijas būvuzraugs» par 4791 eiro ar PVN.

Lai arī skatu tornis ir brīvi pieejams, aicinām ikvienu ievērot drošības pasākumus. Skatu tornī vienlaikus drīkst atrasties ne vairāk kā 15 cilvēki – bērni tajā drīkst kāpt tikai pieaugušo pavadībā, savukārt personām alkohola vai narkotisko vielu reibumā tajā kāpt ir aizliegts. Ejot pa kāpnēm, lūgums turēties pie margām, tāpat nedrīkst liekties pāri margām. Atrodoties skatu tornī, ir aizliegts smēķēt un lietot atklātu uguni, mest lejā priekšmetus, šūpot to. Negaisa vai stipra vēja laikā tornī kāpt vai uzturēties zem tā ir aizliegts, tāpat nevajadzētu to izmantot, ja pakāpieni un margas ir apledojuši vai pamanīti jebkādi kāpņu un citu konstrukciju bojājumi. Par konstatētiem bojājumiem iedzīvotāji aicināti informēt Pašvaldības operatīvās informācijas centru pa diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 8787.

Pašvaldība turpinās Pils salas labiekārtošanu, Lielupes krastā izveidojot modernu ūdenstūrisma un sporta bāzi. 800 000 eiro šim mērķim piešķīrusi valsts.

Informācija sagatavota Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldē

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu