Acteku galvaskausu torņa analīze atklāj, kā tika upurēti cilvēki (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Plašie galvaskausu krāvumi, kas pagājušajā gadā tika atrasti zem Mehiko pilsētas, atklāj baisas detaļas par cilvēku upurēšanu acteku civilizācijas pastāvēšanas laikā.

Kā vēsta izdevums «Science», minētajā teritorijā reiz atradās acteku impērijas galvaspilsētas Tenočtitlānas Lielais templis, kurā ar cilvēku upuriem tika pielabināti dievi. Upurēšanas procesā acteku priesteri vēl dzīviem cilvēkiem izņēma to pukstošās sirdis.

Kad priesteris bija izņēmis cilvēka sirdi, tā ķermenis tika sadalīts, bet no upura galvas tika noņemta āda un muskuļu audi. Pēc tam galvaskausa sānos tika izgrebti lieli dobumi un tas tika uzlikts uz koka nūjas, savukārt pēc tam novietots galvaskausu tornī tempļa priekšā.

Gleznas un rakstītie avoti no agrīnā koloniālā perioda detalizēti atklāj šo baiso ainu.

Galvaskausu torni Lielajā templī 2015. gadā atklāja meksikāņu arheologi. Tajā bija 650 veseli galvaskausi un tūkstošiem kaulu fragmentu, kas sniedza ieskatu acteku asiņainajā kultūrā. Pašlaik eksperti veic atradumu detalizētu analīzi.

Trīs ceturtdaļas no atrastajiem galvaskausiem bija 20 līdz 35 gadus vecu vīriešu, savukārt aptuveni 20 procenti – sieviešu, bet 5 procenti – bērnu. Pētnieki vēsta, ka visi upuri pirms nāves bija relatīvi veseli.

Acteki un citas Vidusamerikas indiāņu ciltis upurēja cilvēkus Saules dievam, uzskatot, ka šādi nodrošina sev dieva labvēlību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu