Starptautiskajā jaunzuņēmumu konkursā «PowerUp!» uzvarējis «Zubax Robotix» no Igaunijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šī gada starptautiskajā enerģētikas jaunuzņēmumu «start-up» konkursā «PowerUp!», kas norisinājās Prāgā, par uzvarētāju atzīts Igaunijas pārstāvis «Zubax Robotix», informēja sacensību organizatori.

Uzvarētāju projekts nodrošina par 10% lielāku energoefektivitāti elektrisko motoru vadības sistēmām, kuras galvenokārt tiek lietotas aviācijas un kosmosa nozarēs. Izstrādātā tehnoloģija rada iespēju elektriskajiem transporta līdzekļiem, it īpaši lidaparātiem, veikt tālākus attālumus ar mazāku baterijas enerģijas patēriņu, risinot vienu no lielākajām problēmām, kas saistīta ar dažādu transportlīdzekļu pilnīgu elektrifikāciju.

«Zubax Robotix» saņēma naudas balvu 30 000 eiro apmērā un ieguva iespēju kļūt par daļu no «InnoEnergy Highway» akseleratora.

Otrās vietas ieguvējs ir jaunuzņēmums «WellParko» no Lietuvas, kam piešķirta naudas balva 10 000 eiro apmērā. Savukārt, trešo vietu un 5 000 eiro ieguva «Neuron Soundware» no Čehijas.

Latviju lielajā finālā pārstāvēja jaunuzņēmums «Mazzy», prezentējot risinājumu, kas ļauj ikvienam lietotājam ar bezvadu sensora palīdzību nolasīt datus par energoresursu patēriņu, pārskatāmā veidā uzkrājot informāciju e-meter portāla vietnē.

«Zubax Robotix» tehniskās izpētes vadītājs Pāvels Kirijenko sacīja, ka konkursam pieteicās, jo tas veicina jaunuzņēmumu tehnoloģisko izaugsmi, nodrošinot finansējumu un atbalstu inovatīvām idejām un komandām. «Uzvara konkursā ir pārsteigums, kas motivē. Mēs zinājām, ka mūsu ideja ir laba un produktam ir potenciāls. Plānojam iegūto naudas balvu ieguldīt tālākā produkta attīstībā un strādāt pie atpazīstamības tirgū,» komentēja Kirijenko.

Žūrijas priekšsēdētājs un «InnoEnergy» Centrāleiropas pārstāvis Hristo Balinovs atzīmēja, ka kopš «InnoEnergy» darbības uzsākšanas pirms septiņiem gadiem, kompānija inovatīvos projektos kopumā ir investējusi aptuveni divus miljardus eiro. «Ar mūsu atbalstu 80% no jaunuzņēmumu projektiem ir komercializēti. Tagad arī «Zubax Robotix» komandas idejai būs iespēja nonākt tirgū,» norādīja Balinovs.

Enerģētikas uzņēmuma «Rafako S.A.» Inovāciju departamenta vadītājs Mihals Mackovjaks, akcentēja dalībnieku gatavību konkursam. «Priecājamies, ka šogad pasākumā piedalījās ne tikai enerģijas nozares uzņēmumi, bet projekti, kas saistīti ar elektromobilitātes jomu vai gudrajām pilsētām. Konkurss attīstās vienā virzienā ar «Rafako S.A.» vēršot uzmanību uz enerģijas nozares iespējām ieguldīt papildu kapitālu iepriekš minētajās sfērās,» sacīja Mackovjaks.

Lielajā finālā, Prāgā, 15 jaunuzņēmumi - reģionālo finālu uzvarētāji no Ungārijas, Polijas, Čehijas, Slovākijas, Slovēnijas, Lietuvas, Latvijas, Serbijas, Turcijas, Ukrainas, Igaunijas, Rumānijas, Bulgārijas, Horvātijas un Grieķijas, - prezentēja savus risinājumus žūrijai, investoriem un mediju pārstāvjiem. Kopumā finālisti izvēlēti 299 komandu vidū no 24 Centrāleiropas valstīm.

Kā ziņots, konkursa žūrijas priekšsēdētājs, «InnoEnergy» pārstāvis Mihals Bajda norādīja, ka sacensību mērķis bija atrast inovatīvus risinājumus enerģijas nozarē un uzlabot gaisa kvalitāti Eiropas pilsētās, sekmējot apkārtējās vides tīrību. «Uzvarējušās komandas projekts atbilst mūsdienu enerģijas tirgus vajadzībām un var tikt pielietots arī starptautiskā līmenī. Tieši prototipa pielietojamība globālā mērogā bija vissvarīgākais kritērijs uzvarētāja izvēlē,» sacīja Bajda.

Šā gada marta sākumā bija izsludināta pieteikšanās tīro tehnoloģiju jaunuzņēmumu konkursam «PowerUp!». Konkursam varēja pieteikties līdz šā gada 15.aprīlim.

Papildu naudas balvām, konkursa uzvarētājiem būs iespēja piedalīties «InnoEnergy Highway» programmā, kas jaunajiem uzņēmējiempiedāvā finansējumu līdz 150 000 eiro un atbalstu produktu izstrādes, attīstības un intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumos, kā arī komandas veidošanā. Vienlaikus dalība programmā sniedz iespēju piesaistīt starptautiskos klientus un paver durvis uz citiem ārējiem finansējuma avotiem. Dalībai konkursā nepieciešams izstrādāts produkta prototips un komanda.

Pēc vairāk nekā 10 reģionālo finālu noslēguma, kuru laikā tika organizētas dažādas meistarklases un apmācības, sniedzot iespēju pārbaudīt uzņēmējdarbības modeli un uzlabot dalībnieku prezentācijas prasmes, 19.jūnijā notika «PowerUp!» fināls, kas šogad norisinājās Prāgā.

«InnoEnergy Latvija» vadītājs Viesturs Zeps norādīja, ka pērn Latvijas finālam bija pieteikti 17 projekti, kas ir viens no labākajiem rādītājiem starp kopumā 15 konkursā iesaistītajām valstīm.

Iepriekšējā «PowerUp!» konkursa uzvarētājs bija Ungārijas jaunuzņēmums «HeatVentors» ar inovatīvo metodi siltumenerģijas uzglabāšanai, kas prasa par 90% mazāk vietas un ļauj ietaupīt 20-40% enerģijas.

«InnoEnergy'» ir 2010.gadā dibināts un Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalstīts inovāciju dzinējs enerģijas ilgtspējas jomā. Uzņēmums strādā ar trim inovāciju jomām - izglītību, inovāciju projektiem, kā arī biznesa attīstības pakalpojumiem, kas atbalsta inovatīvus enerģijas jomas uzņēmējus un jaunuzņēmumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu