ASV nosoda Putina paziņojumu par kodolieročiem, ko ilustrēja ar animētu uzbrukumu Floridai

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ikgadējā runā par valsts stāvokli Krievijas prezidents Vladimirs Putins nāca klajā ar paziņojumu, ka Krievija esot izstrādājusi jaunus kodolieročus, tostarp spārnoto raķeti un zemūdens aparātu, ko ienaidnieks nespēšot pārtvert. Paziņojumu pavadīja animācija, kurā kā raķetes mērķis šķietami bija attēlots Floridas štats ASV, vēsta aģentūra «Reuters».

ASV Valsts departaments nopēlis video simulāciju. «Tas bija nepatīkami - noskatīties video animāciju, kurā attēlots kodoluzbrukums Savienotajam Valstīm,» sacīja Valsts departamenta pārstāve Hetere Nauerte. «Mums nepatika uz to noskatīties. Neuzskatām, ka tā ir atbildīga starptautiska spēlētāja cienīga rīcība.»

«Mēs neuzskatām, ka tas ir atbildīgi,» viņa uzsvēra.

Baltā nama pārstāve Sāra Sandersa savos izteikumos bija skarbāka.

«Prezidents Putins ir apstiprinājis to, ko ASV valdība vienmēr zinājusi, bet Krievija noliedza: Krievija vairāk nekā desmit gadu garumā būvē destabilizējošu ieroču sistēmas, tiešā veidā pārkāpjot starptautisko līgumu uzliktos pienākumus.

Prezidents Tramps apzinās draudus, kuru priekšā šajā gadsimtā atrodas Amerika un mūsu sabiedrotie, un ir apņēmies pasargāt mūsu zemi un saglabāt mieru ar spēka palīdzību. ASV aizsardzības spējas ir un paliks visspēcīgākās pasaulē,» teica Sandersa. «Un tagad, pateicoties 700 miljardu dolāru aizsardzības budžetam, mūsu bruņotie spēki būs tik stipri kā nekad.»

«Amerika ir ceļā uz sava kodolarsenāla modernizēšanu un to, lai mūsu spējām nebūtu konkurences,» norādīja Sandersa.

Vašingtonā gan Putina paziņojums tika uztverts ar skepsi. Vairākas amatpersonas šaubās, ka Krievija patiešām savam kodolarsenālam pievienojusi ieročus, par ko ASV bruņotajiem spēkiem un izlūkošanas aģentūrām nebija zināms jau iepriekš, vēsta «Reuters».

ASV raidorganizācijas CNN nacionālās drošības analītiķe Samanta Vinograda uzskata, ka Putina izteikumu mērķis esot bijis satraukt ASV prezidentu Donaldu Trampu.

«Es domāju, ka Vladimirs Putins runāja ar konkrētu auditoriju,» viņa skaidro. «Tā nebija visa Krievija. Tas bija Donalds Tramps

«Viņš gribēja novērst prezidenta uzmanību no visa, ko Tramps varētu darīt, lai pieprasītu no Krievijas atbildību par notiekošo uzbrukumu ASV. Prezidenta nerīkošanās liek Putinam domāt: «Kāpēc man to neteikt? Kāpēc man neparādīt, ka varu pārkāpt starptautiskos līgumus un likumus un runāt par stratēģiskiem uzbrukumiem visā pasaulē?» Vladimiram Putinam nav iemesla justies nekādā veidā ierobežotam,» sacīja Vinograda.

Ikgadējā runā par valsts stāvokli Krievijas parlamenta abu palātu kopīgā sēdē Putins paziņoja, ka spārnotā kodolraķete izmēģināta pērnā gada rudenī un tai esot neierobežots darbības rādiuss un ļoti liels ātrums. Raķete esot spējīga pārvarēt jebkuru pretgaisa aizsardzību.

Savukārt lielu ātrumu sasniegt spējīgais zemūdens aparāts var nest kodolgalviņu un tikt izmantots pret lidmašīnu bāzeskuģiem un bāzēm piekrastē, pavēstīja Krievijas prezidents.

Viņš arī atklāja, ka Krievija izmēģinājusi jaunu starpkontinentālo ballistisko raķeti «Sarmat», kuras darbības rādiuss un kodolgalviņu skaits pārsniedzot līdz šim sasniegto.

Putins skaidroja, ka līdz ar jauno ieroču radīšanu ASV vadītā NATO pretraķešu aizsardzības sistēma kļuvusi «nelietojama», turklāt tas faktiski arī nozīmējot galu, pēc Putina teiktā, Rietumu centieniem kavēt Krievijas attīstību.

«Tiem, kas pēdējo 15 gadu laikā centušies uzkurināt bruņošanās sacensību, cenšas iegūt vienpusēju pārākumu pār Krieviju, ieviesuši nelikumīgas sankcijas ar mērķi apturēt mūsu valsts attīstību, es jums pateikšu - tas viss, kam jūs centāties traucēt, likt šķēršļus, īstenojot šādu politiku, jau ir noticis. Krieviju apturēt neizdevās,» sacīja Putins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu